Filmski festival, Kan, dodela nagrada
Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Švedski reditelj Ruben Ostlund biće predsednik žirija na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, saopštili su čelnici čuvene smotre na Kroazeti.

Ruben Ostlund, koji je na prošlogodišnjem Kanu trijumfovao osvojivši Zlatnu palmu za film „Trougao tuge“, biće prvi Šveđanin posle 50 godina i Ingmara Bergmana koji će predsedavati žirijem na čuvenom festivalu.

Srećan sam, ponosan, i ponizan što mi je ukazana ovakva čast da predsedavam žirijem. Nigde u svetu filma nije tako veliko iščekivanje kad se podigne bioskopska zavesa kao što je to slučaj u Kanu. Privilegija je biti deo toga – izjavio je švedski reditelj, koji je, podsetimo, krajem januara video porukom otvorio Kustendorf, dok je u ovom regionu boravio prošlog leta, otvorivši Sarajevo film festival.

Upravo je „Trougao tuge“ postao, ne samo najnagrađivaniji, već i komercijalno najuspešniji naslov u Ostlundovom opusu. Ovaj film zaradio je gotovo 25 miliona dolara na boks ofisu. Nakon trijumfa u Kanu, „počistio“ je sve na dodeli nagrada Evropske filmske akademije, znanih i kao evropskih Oskara, osvojivši priznanja za najbolji film, najbolji scenario, najboljeg glumca, koju je dobio Zlatko Burić. Osim toga, Ostlund s nestrpljenjem iščekuje i predstojeću dodelu priznanja Američke akademije za film, s obzirom da je nominovan za Oskara za najbolje ostvarenje, najboljeg reditelja i originalni scenario.

Čelnici Kanskog festivala postavljanje Ostlunda za predsednika žirija obrazložili su time da žele „filmove koji su beskompromisni, direktni i koji od gledalaca zahtevaju da izazovu sebe“, preneo je „Varajeti.

Podsetimo, Kanski festival ima posebno mesto u karijeri švedskog sineaste. Još 2014. godine dobio je nagradu žirija u Kanu, u okviru selekcije „Na izvestan pogled“ za ostvarenje „Turista“. Ostlund je i tek treći dvostruki dobitnik Zlatne palme koji će predsedavati žirijem u Kanu. Do sada su tu čast imali samo Frensis Ford Kopola i Emir Kusturica.

Filmski festival, Kan, dodela nagrada
Ruben Ostlund u Kanu Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Pre nego što je trijumfovao s „Trouglom tuge“ Ruben Ostlund je prvu Zlatnu palmu dobio 2017. za „Skver“, i tako je, opet uz Kopolu i Kusturicu, ali i Kena Louča, Hanekea ili braću Darden u odabranom društvu dvostrukih laureata najvišeg kanskog priznanja.

– Kao predsednik žirija podsetiću svoje kolege na društvenu funkciju bioskopa i kinematografije. Dobar film tiče se kolektivnog iskustva, stimuliše nas da razmišljamo i da diskutujemo o onome što smo videli. Zato, hajmo svi zajedno da gledamo filmove – poručio je Ostlund.

I dok će filmovi, koji će se naći u takmičarskoj selekciji biti poznati polovinom aprila, već se spekuliše da se u Kanu biti prikazana nova ostvarenja Skorsezea, Polanskog, Nolana…

Kanski festival, 76. po redu, biće održan od 16. do 27. maja.

Bonus video: Ostlund na otvaranju Kustendorfa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar