Miroslavljevo jevanđelje Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pismo Unesku da preporuče eksperte iz oblasti zaštite stare i retke rukopisne knjige koji bi se kao konsultanti priključili radu naših stručnjaka po pitanju mogućih konzervatorskih intervencija na Miroslavljevom jevanđelju.

Ministarstvo se na ovaj korak odlučilo nakon izveštaja Ekspertske radne grupe za utvrđivanje sveukupnog stanja rukopisa, koja je ocenila da je potrebno razmotriti razvezivanje kodeksa imajući u vidu činjenicu da je prilikom poslednje konzervacije rukopisa 1998. godine došlo do greške u povezivanju prvog dvolista prvog tabaka.

Budući da se to razlikuje od ranije iznetog mišljenja konzervatorske grupe koja smatra da neophodni set konzervatorskih intervencija podrazumeva i određeni stepen rizika za pergamentne listove, Ministarstvo se obratilo Unesku molbom da preporuči priznate međunarodne stručnjake sa kojima bi domaći konzervatori mogli da se konsultuju u pogledu daljih koraka za fizičku zaštitu knjige.

Miroslavljevo jevanđelje Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarstvo kulture i informisanja podseća da je početkom 2021. godine, u cilju veće vidljivosti i dostupnosti, kao i kvalitetnije prezentacije i promocija našeg nacionalnog kulturnog blaga, pokrenulo projekat digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, u koji su uključeni Narodni muzej, Narodna biblioteka Srbije i Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU.

U skladu sa Sporazumom o saradnji u oblasti digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, izvršeno je snimanje knjige u zatečenom stanju, bez raskoričavanja.

Snimanje je obavljeno u specijalno opremljenoj prostoriji Narodnog muzeja i trajalo je od sredina jula do kraja avgusta 2021. godine.

Ceo postupak digitalizacije rađen je pod nadzorom kustosa i konzervatora, u klimatizovanom prostoru Narodnog muzeja, specijalno pripremljenom za rad na snimanju jevanđelja.

Miroslavljevo jevanđelje Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon pregleda snimaka primećeno je da postoji greška u povezivanju prvog dvolista prvog tabaka koja je nastala nakon obavljene konzervacije 1998. godine. Prilikom povezivanja prve sveščice je došlo do greške kada je jedan dvolist I-VIII u celini stavljen na početak, a da u njega nisu položeni ostali dvolisti te sveščice, tako da se, kao rezultat, osmi list našao ispred drugog.

Iako to ne ugrožava fizičko stanje knjige, Ministarstvo je formiralo Ekspertsku radnu radi utvrđivanja sveukupnog stanja rukopisa.

Bonus video – Soković: Ljudi znaju da im se serviraju lažne vesti, ali i dalje „klikću“

Komentari

Svi komentari (0)