Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Da li ste znali da postoji grad u kojem klupe “vode” glavnu reč i prenose priče o tom mestu i njenom narodu? To je Maribor, mesto koje neguje i čuva ova umetnička dela koja su ga proslavila i van granica Slovenije, a mi smo imali prilike da se upoznamo sa ovim sjajnim kreacijama i njihovim autorima tokom trodnevnog boravka u ovoj zemlji.

Šetajući mariborskim ulicama, nailazite na klupe koje nisu samo mesta za odmor i druženje, već umetnička dela koja oživljavaju uspomene i pozivaju na okupljanja. Na njima su urezane priče koje ih čine pravim draguljima ovog grada. Grupa strastvenih Mariborčana pomno je birala kutke bogate istorijom pretvarajući ih u domove za ove neobične klupe. Svaka je unikatna, maštovita, ručno rađena s ljubavlju umetnika iz ovog grada.

Te klupe, njih 18, tako su postale jedinstveni spoj umetnosti, kulture, arhitekture i aktivizma. Svaka služi kao most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, pozivajući na razgovor, veze i stvaranje novih uspomena.

„Živi lanac – berza knjiga“

Šetajući centrom Maribora dolazimo do Univerzitetske biblioteke, ispred koje je, među brojnim studentima, klupa “Živi lanac – berza knjiga”. Nastala je kao odgovor na želju za razmenom knjiga, koja je kasnije vezana za divnu priču iz 1988. godine, kada je biblioteka premeštala svoju građu iz stare zgrade u novu. Ljudi su napravili lanac od jedne do druge i iz ruke u ruku prenosili knjige, što se može videti i na slici pored klupe koja je dizajnirana kao velika otvorena knjiga.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

– Klupa je prostor za razmenu reči, mišljenja i ideja, a takođe služi i za deljenje knjiga, jer ima police sa strane za tu svrhu. Kako je postavljena na ulazu u popularnu višenamensku čitaonicu, estetski ulepšava društveni prostor za korisnike ove čitaonice i sve prolaznike. Istovremeno, funkcionalno i socijalno omogućava ljudima da se povežu – objasnio je Nejc Brezovšek, autor ove klupe.

Nejc je studirao na Akademiji likovnih umetnosti Univerziteta u Ljubljani i Akademiji za likovnu umetnost i dizajn u Bratislavi. Od 2005. radi kao svestrani industrijski dizajner u Mariboru.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

„Ženska klupa“

Na romantičnoj obali reke Drave, pažnju nam privlači “Ženska klupa”, koja, kako ubrzo saznajemo, nosi priču o vremenima inkvizicije i suđenja vešticama, a poziva na žensku solidarnost, prava i aktivizam.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

– U 16. veku, mnoge žene su optužene za veštičarenje i kao rezultat toga ubijane. Okrutnost i nasilje tog doba i dalje su duboko ukorenjeni u svesti mnogih generacija i društava, uprkos protoku vremena. Metalni ogrtač na klupi simbolizuje momenat u kojem su ženu odvukli na streljanje, a ona je za sobom ostavila samo taj komad odeće koji je ostao za sva vremena na toj klupi – objasnila nam je Nataša Jančar, iz Mariborske turističke organizacije.

Autor ove klupe je vajarka Metka Kavčič, koja je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti Univerziteta u Ljubljani i završila specijalizaciju iz konzervacije i restauraciju. Svoju stručnost je dalje razvijala u Parizu.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

„Nas dvoje – Midva“

Akademski vajar dr Marjan Drev tvorac je jedinstvenih umetničkih klupa pod nazivom „Nas dvoje“, ili kako na slovenačkom kažu “Midva”, koje čine zaokruženu celinu. Jedna klupa ima meke krivine, u kontrastu sa ugaonim krivinama druge.

Drev je svoj rad zasnovao na ideji da svaka skulpturalna forma može da ima komplementaran pandan, stvarajući harmoničnu celinu. Klupa mekih krivina je u kontrastu sa onom s ugaonim zavojima, simbolizujući preplitanje različitih elemenata u jedan, prenoseći poruku „Par je više od samo dvoje“.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Marjan Drev je izradio brojne skulpture i spomenike koji se nalaze u javnom prostoru. Među njima su skulpture biskupa A. M. Slomšeka u Mariboru i Lendavi, Svetog Stefana u Teharju i dr Lojze Kozara u Odrancima.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

„Istina o slobodi“

Nama novinarima ipak najveću pažnju je privukla klupa koja nosi naziv “(B)right truth of freedom”. Njen tvorac Vojko Pogačar posvećuje je idealima – istini i slobodi, smatrajući da smo ih vremenom izgubili. Nalazi se ispred ulaza u nekadašnju zgradu novinskog preduzeća “Večer” na Trgu Leona Štukelja, u čiju transparentnost i kredibilitet treba da verujemo, smatra autor.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Radeći klupu jednim delom od stakla koje je izbušeno, šalje poruku da bi istina trebalo da bude prozirna, jasna, ali i da je krhka.

Pogačar je diplomirao na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn Univerziteta u Ljubljani (ALU). Imao je više od 90 samostalnih i 160 grupnih izložbi.

“Prvi među jednakima”

Na platou ispred Evangelističke crkve nalazi se klupa na kojoj pažnju privlače dve pločice, na jednoj su misli Primoža Trubara “Stati i opstati”, a na drugoj rečenica Martina Lutera “Čak i da sam znao da će se sutra svet raspasti, ipak bih danas zasadio moje drvo jabuke“.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Klupom autor nagoveštava princip „prvi među jednakima“, a napravljena je od deset tona betona kao jedinstvena konstrukcija koja je sastavljena od jednakostranih trouglastih oblika različite visine. U skladu sa citatom, pored klupe je zasađeno drvo jabuke.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Arhitekta Uroš Rošker je autor redizajna enterijera mariborske evangelističke crkve. Deset godina kasnije, vratio joj se i osmislio ovu jedinstvenu umetničku klupu, posvećenu 500. godišnjici reformacije, odnosno protestantizma.

“Pozorište lutaka”

Umetnička klupa pod jednostavnim nazivom „Klupa“, sve je samo ne jednostavna. Sastoji se od kompleta tri maske, koje simbolizuju Pozorište lutaka, u čijem dvorištu je postavljena skulptura od 30.000 metalnih ploča.

Umetnik koji je ovo remek-delo uradio jeste akademski vajar Primož Pugelj, koji bezizražajnim licima maski poručuje da anonimnost u društvu vodi do neiskrenih i veštačkih odnosa, koji su odraz potrošačko orijentisanog društva i nametnute medijske stvarnosti.

Balet pod zvezdama

Kada je reč o umetnosti, prošlog vikenda smo imali priliku i da vidimo Maribor koji se pretvorio u pravu kulturnu prestonicu za sve generacije. Na Glavni trg vratio se “Balet pod zvezdama”, besplatni spektakl na otvorenom, koji je prošle godine oduševio čak 13.000 posetilaca.

Foto: Promo/Blaz Crnic

Predstava “Romeo i Julija” u koreografiji Valentine Turcu na muziku Sergeja Prokofjeva, nastala je u saradnji Opere i baleta Slovenačkog narodnog gledališča Maribor, Narodnog doma Maribor, Društva Ezl Ek i Zavoda za turizam Maribor pod počasnim pokroviteljstvom Gradske opštine Maribor. Cilj im je da svake godine na početku nove pozorišne sezone stanovnicima pruže nezaboravno umetničko iskustvo, što su ponovo i učinili pretvarajući ceo grad u baletsku pozornicu.

Foto: Promo/Blaz Crnic

I, naravno, tu su klupe koje „plešu“ tokom cele godine…

Bonus video: Otvorena izložba povodom 40. godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar