Gorica Popović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Žao mi je što se sve ovo izdešavalo, jer je Bitef zaista odavno odrednica za Beograd, jedna od važnih stavki u kulturi ne samo prestonice, nego i Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kaže za Nova.rs dramska umetnica Gorica Popović, povodom bure koja se podigla oko novih kadrovskih rešenja Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala.

Skupština grada Beograda imenovala je juče za umetničkog direktora Bitefa reditelja Nikitu Milivojevića, redovnog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji je kako piše u obrazloženju, dobio je mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi koncept i selektuje predstave za festival. Zamenio je tako pozorišnog kritičara, teatrologa i redovnog porfesora na Fakultetu dramskih umetnosti Ivana Medenicu, koji je posle sedam godina provedenih na mestu umetničkog direktora i selektora Bitefa obavestio javnost da se povlači jer, iako mu je istekao mandat, ostao je da radi u vakuumu, u neformalnom v.d. statusu, što ga je sprečavalo da svoj posao obavi do kraja.

Otvaranje 56. Bitefa Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ja pamtim mnoge godine festivala, Miru Trailović i Jovana Ćirilova, i džinovsku borbu da taj festival postane ono što je postao. Pamtim mnoge sjajne predstave, reditelje, glumce, i to je uvek bio veliki događaj za naš grad – priseća se Gorica Popović.

Naša slavna glumica ističe da je Ivan Medenica nastavio tradiciju Bitefa.

– On je čovek koji je izuzetno obavešten, širokog interesovanja, posvećen. I, bez obzira na sve, iako ne znam detalje, pretpostavljam samo da Bitef ima finansijske probleme da dovede neke predstave koje su skupe, ali ipak je nastavio da živi.

O tome šta očekuje od novog umetničkog direktora, Gorica Popović na kraju kaže:

– Ne znam koliko će Nikita Milivojević, kojeg veoma poštujem, uspeti da uradi jer je veoma kratko vreme za predstojeće izdanje Bitefa. Ali, svakako mu želim da uspe da održi nivo.

Inače, na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda imenovan je i Odbor Bitef festivala čiji su članovi Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ana Ilić, viši savetnik predsednice Vlade RS za digitalne i kreativne industrije i turizam, Nebojša Jakovljević, šef kabineta predsednika Skupštine grada i Olivera Milošević, odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost RTS. Za predsednicu Odbora je imenovana Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu, koja je na toj funkciji zamenila reditelja Juga Radivojevića, svog stranačkog kolegu iz Socijaldemokratske partije.

Bonus video: Šta će biti sa BItefom? – Ivan Medenica i Ivan Lalić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar