Goranka Matić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Fotografkinji Goranki Matić danas je uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović u Muzeju savremene umetnosti, instituciji u kojoj će 24. marta biti otvorena njena retrospektivna izložba.

Matićeva je osmi dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović, koja joj je uručena na svečanosti u MSUB, na dan rođendana pokojne novinarke i kulturnog radnika.

Nagradu joj je na svečanosti u muzeju uručila Vesna Milosavljević iz Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult koji je prošlogodišnji laureat.

„Goranka Matić je svojim radom spojila sve: ona je umetnica, ciklusi njenih fotografija, neki intimni i nežni a neki provokativni i angažovani, našli su već svoje mesto u istoriji umetnosti. Istovremeno, kao fotoreporterka i urednica fotografije zapisala je sve što ne smemo da zaboravimo“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Fotografkinji je ovo priznanje izuzetno važno, s obzirom da je za Tanju Petrović vežu brojne uspomene. Znala ju je dok je Petrovićeva još bila novinarka na B92, a potom i gradska sekretarka za kulturu, da bi se zbližile u dnevnom listu „Politika“.

– U „Politici“ sam bila urednica fotografije, a Tanja urednica sajta. Često smo ručale zajedno jer smo radile po ceo dan i tada smo mnogo pričale o životu i priključenijima – prisetila se Goranka Matić nedavno za Nova.rs.

Goranka Matić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Matićeva je počela profesionalnu karijeru osamdesetih godina u časopisu „Džuboks“, da bi potom radila za „Start“, „Polet“, „Svijet“. Gotovo 17 godina bila je urednica fotografije nedeljnika „Vreme“, a potom i u dnevnom listu „Politika“ i Radio televiziji Srbije. Naročito je značajan njen opus u oblasti rok fotografije, jer je slikala neke od najznačajnijih domaćih muzičara, među kojima su: „Idoli“, „U škripcu“, „Bajaga i instruktori“, Đorđe Balašević Ovekovečila je i turbulentna društveno politička zbivanja na beogradskim ulicama tokom devedesetih godina prošlog veka.

Izlagala je u zemlji i inostranstvu, a za izložbu „Tiho teče Sutjeska“ dobila je Politikinu nagradu 2004. godine.

Fondacija Tanja Petrović osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije Tanja Petrović su: novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, novinar, kritičar i kolumnista Teofil Pančić i Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.

Goranka Matić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Dosadašnji dobitnici su ljudi koji mirno, dugo godina, pošteno rade svoj posao. Drago mi je što sam u takvom društvu nagrađenih – reči su Goranke Matić uoči otvaranja velike retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti, čije je otvaranje predviđeno za 24. mart.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar