Foto: Printscreen/YouTube/ZahranicniTrailery04

Izgubili smo velikog jugoslovenskog i srpskog reditelja i to je zaista ogroman gubitak za našu kinematografiju. Goran je bio ne samo moj drug i prijatelj, nego i moj reditelj. Radio je i uradio mnogo toga vrednog i u drugim sredinama, kaže za Nova.rs glumica Dragana Varagić prisećajući se preminulog reditelja Gorana Paskaljevića u čijem je filmu “Varljivo leto '68“ odigrala ulogu Jagodinke Simonović, koja se i danas pamti.

– Tada smo se i upoznali. Dao mi je scenario i rekao da mogu da biram ulogu. Moram da priznam da sam se dvoumila između dve, ali na kraju sam se odlučila za Jagodinku Simonović.

Ali, zamolila sam ga da mi dopusti da joj dam niški akcenat, kao i da peva meksikansku pesmu, i on se složio. To je bila uloga u sjajnom filmu a vidi se i po tome koliko se on pamti. Reč je o jednoj tinejdžerskoj sceni i mislim da je to razlog što je i danas film toliko gledan, sa mnogo nostalgije –  priseća se sa tugom Varagić i dodaje da se sa Paskaljevićem viđala ne samo u Beogradu nego i u Torontu, posebno u vreme filmskog festivala.

Dragana Varagić, Foto: N1

I svaki od tih susreta, ističe, bio je dragocen.

– Poslednji put sam ga videla kada je njegov sin Vladimir snimao kratak film “Absence Is Present“, u kojem sam igrala. Deo je sniman u Beogradu pa smo se okupili, a potom otišli na večeru. Bio je tu i Miljen Kreka Kljaković koji je radio scenografiju za „Varljivo leto ’68“ – sa setom govori Dragana Varagić.

Paskaljević je o ovom filmu govorio da mu je u ruke došao scenario Gordana Mihića u teškom periodu života. Predložio mu je da priču prebace u 1968. godinu, da ubace Čehinje, maturski ispit sa temom marksizma…

“I tako je to postao jedan od mojih najličnijih filmova do tada. Naziv filma sam delimično ‘ukrao’ od mog prijatelja Jiržija Mencla”, rekao je u poslednjem intervjuu za Nova.rs Goran Paskaljević povodom smrti čuvenog češkog reditelja.

Foto: EPA-EFE/Nacho Gallego

Zanimljivo je da je film “Varljivo leto ‘68” (1984) odbijen da bude prikazan u zvaničnoj konkurenciji Pulskog festivala, sa obrazloženjem da nije komunikativan. Još je zanimljivije da i danas komunicira sa publikom i ima status kultnog filma.

Paskaljević je jednom rekao da je samo Mihićeva supruga, glumica Vera Čukić, u vreme izlaska filma govorila da će ih obojicu pamtiti upravo po “Varljivom letu”.

Goran  Paskaljević je preminuo u Parizu i u 74 godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare