Foto: Printscreen/YouTube/Nova tv, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bio je povučen, skroman čovek, tako netipičan za profesiju kojom se bavio, kaže reditelj Goran Marković o glumcu Mustafi Nadareviću, sa kojim je snimio film "Već viđeno" i ostao prijatelj do kraja života.

Mustafa Nadarević preminuo je danas u 78. godini posle duge i teške bolesti. U Markovićevom filmu „Već viđeno“ (1987), Nadarević je maestralno odigrao ulogu Mihaila, profesora klavira koji zbog ljubavi i trauma iz detinjstva počini pokolj i završi u duševnoj bolnici. Za mnoge je to i jedna od najupečatljivijih Nadarevićevih uloga na filmu.

– Sa Mustafom sam radio samo jednom a do kraja ostao u toplom prijateljstvu. Bio je to blag, mudar i neobično talentovan glumac koji ni u jednom trenutku nije sebe stavljao u prvi plan. Partner, projekat, ideja filma ili komada, to je njemu bilo važno. Bio je povučen, skroman čovek, tako netipičan za profesiju kojom se bavio. I kada mu se razbolela žena, i kada je on pao u postelju, to je sve bilo jako intimno i daleko od javnosti, pa i od prijatelja. Nosio se sa tim dostojanstveno i hrabro. Jer, to je bio takav čovek. Ne zna se šta je bilo lepše, da li njegova umetnost ili način na koji je proživeo svoju sudbinu – kaže Marković.

Mustafa Nadarević odigrao je uloge u više od 70 filmova, igrao je u nebrojenim pozorišnim komadima, mnoge od njih je i režirao, a dobitnik je značajnih priznanja za svoj rad (četiri puta Zlatni lovorov vijenac, tri Zlatne arene u Puli, Sterijina nagrada, gran pri na filmskom festivalu u Moskvi…). Rođen u Banjaluci 1943. godine, detinjstvo je proveo u Zagrebu i Bosanskom Novom, a posle završene gimnazije u Rijeci diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a potom je postao član Drame Hrvatskog narodnog kazališta. Igrao je u predstavama širom nekadašnje Jugoslavije, a uporedo sa angažmanom u pozorištu, glumio je  i u TV serijama i na filmu.

Nakon uloge u seriji „Nepokoreni grad“ (1982), iste godine usledili su filmovi „Zločin u školi“,“Miris dunja“ i „Kiklop“, potom „U raljama života“, „Zadarski memento“, „Mala pljačka vlaka“, „Horvatov izbor“, „Otac na službenom putu“, „Večernja zvona“, „Poslednji skretničar uzanog kolosijeka“, sve do glavne uloge u Markovićevom „Već viđeno“ i „Glembajevima“, kada je za ulogu Leona Glembaja nagrađen Zlatnom arenom u Puli.

Usledile su uloge i u brojnim drugim filmovima, među kojima su i „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Đuka Begović“, Oskarom nagrađena „Ničija zemlja“ (2001), „Nafaka“, „Kad svane dan“ (2012)…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare