Nadežda Petrović. Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Izvršni savet Uneska usvojio je danas preporuku za Generalnu konferenciju te organizacije o godišnjicama, među kojima je i obeležavanje 150. godišnjice rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova Srbije

Srbija je predložila obeležavanje 150. godišnjice rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/2023. godine, uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske, navodi se u saopštenju.

„Srbija je zahvalna što je, na osnovu njenog predloga, Izvršni savet odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji Uneska da prihvati 150 godina od rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović kao godišnjicu čije će obeležavanje biti povezano sa Uneskom 2022/2023. godine“, izjavila je ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

Kako navode u u MIP- u “osnova projekta proslave 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović jeste podsticanje saradnje između zemalja kroz podršku umetnika i aktivista, kao načina za promociju univerzalnog poštovanja pravde, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za negu kulturne raznolikosti i izgradnju mira”.

Namera je da se predstavi i vrednuje “umetnički doprinosa velike srpske slikarke, kao i njenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu s kraja 19. i početka 20. veka”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar