I glumac Vidak odbio priznanje zbog Lečića: Doći će vreme i za nagrade

Kultura 28. nov. 202115:06
Podeli:
Slaven Vidak
Slaven Vidak Foto: N1

Nakon što je Narodno pozorište Sarajevo odbilo nagradu za najbolju predstavu "To nikad nigdje nije bilo", koja im je dodeljena na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, i glumac iz tog komada, laureat priznanja za najbolju mušku ulogu Slaven Vidak odbio je Gran pri Susreta.

Susreti pozorišta/kazališta u Brčkom, koji su u petak uveče završeni koncertom Radeta Šerbedžije, protekli su u senci skandala, s obzirom da su se sve predstave povukle iz takmičarske selekcije iz protesta zbog toga što je jedan od članova žirija bio Branislav Lečić. No, uprkos tome, kao i činjenici da je iz žirija istupio Almir Imširević i da je radio u „okrnjenom sastavu“, kojeg su činili Lečić i hrvatski reditelj Robert Raponja, čelnici pozorišnog festivala odlučili su da dodele nagrade.

Međutim, kako su saopšteni laureati, tako se oglasio reditelj jedne od nagrađenih predstava „To nikada nigdje nije bilo“ Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, koji je odbio priznanje, uz opasku da je „nagrada uvredljiva„.

Osim što su Mustafić i Narodno pozorište Sarajevo odbili da prime nagradu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“ za najbolju predstavu, na isti korak se odlučio i jedan od glumaca iz tog komada.

Naime, glumac Slaven Vidak odbio je Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu i to za rolu Tvrtka u komadu „To nikada nigdje nije bilo“. Glumac i stalni član Narodnog pozorišta Sarajevo odbijanje priznanja obrazložio je u saopštenju, koje je preneo njegov matični teatar, precizirajući da smo „daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu“.

Vidak je u saopštenju čitav haos koji se dešavao oko festivala u Brčkom nazvao „postmodernizmom u kome sve može da se nađe sa svačim“, dodajući:

„Ali ko bi u ovo strašno vrijeme, u ovoj nesretnoj zemlji upotrebljavao tako budalastu riječ kao što je Nagrada. Posluživši se jezikom prof. Tvrtka Kulenovića, ujedno on je i lik kojeg igram u predstavi, a za koji sam na Pozorišnim/kazališnim susretima u Brčkom dobio nagradu Grand Prix za najbolju mušku ulogu, želim reći da smo svi skupa daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu“.

Glumac je naglasio da je, u okolnostima u kojima je sve bitnije od same umetnosti, „uznemiren količinom dnevnopolitičke problematike koja truje posvećeni prostor umetnosti“, zaključivši:

„Puno je posla, zasučimo rukave i učinimo sve što možemo, svako tamo gdje je najbolji, za prijeko nam potrebnu evoluciju. Za početak odbacimo monologe i prihvatimo dijalog; sudovi neka sude; zaštitimo žrtve; aktivisti neka se aktiviraju; građani neka insistiraju na odgovornosti vlasti, a glumci neka igraju i time izraze svoje stavove. Doći će vrijeme i za nagrade“.

Bonus video:

Luna park

Komentari

Vaš komentar