Dino Mustafić Foto: N1

Narodno pozorište Sarajevo i reditelj Dino Mustafić odbijaju nagradu koja im je dodeljena na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, saopštio je bosanskogercegovački reditelj u otvorenom pismu čelnicima teatarskog festivala oko koga se poslednjih nedelju dana podigla bura zbog jednog člana žirija - Branislava Lečića.

Iako su sve predstave povukle iz takmičarskog programa sa Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, čelnici festivala i „okrnjeni žiri“ ipak su rešili da dodele nagrade. Jedno od priznanja na festivalu iz čije su takmičarske selekcije izašle teatarske produkcije zbog toga što je jedan od članova žirija bio Branislav Lečić, otišlo je predstavi „To nikad nigdje nije bilo“ reditelja Dine Mustafića.

U pitanju je nagrada Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog, ali on je odbija.

Podsetimo, još 21. novembra Mustafić je kompromisno predlagao da predstave, nakon što su se iz takmičenja izuzeli komadi „64“ i „Šindlerov lift“, ovoga puta ne budu ocenjivane. Ne samo da njegov predlog nije prihvaćen, već su se u međuvremenu svi povukli iz ocenjivanja.

Direkcija je, ipak, odlučila da dodeli nagrade, a Mustafić i Narodno pozorište Sarajevo ne žele da je prihvate. U otvorenom pismu festivalskoj direkciji Mustafić, koje je dostupno na klix.ba ali i na Mustafićevom Tviter nalogu, reditelj objašnjava razloge odbijanja nagrade.

„Poštovani u direkciji Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, primili smo zvaničnu informaciju s vašeg e-maila da je stručni žiri ovogodišnjeg festivala sa preostala dva člana dodijelio predstavi ‘To nikad nigdje nije bilo’ nagradu Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog većinom glasova produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. U svoje lično ime, kao autor predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, predložio sam još na početku festivalskog programa, nakon naše izvedbe, da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate“.

Način na koji je direkcija putem veb stranice festivala i na zvaničnoj pres konferenciji komentarisala kritičke nastrojene istupe Mustafićevih kolega i kolegica dokaz je, piše reditelj, da najodgovorniji čelnici festivala imaju duboki prezir prema demokratskom dijalogu i neskriveno gađenje prema argumentima, naročito etičkim.

„Vrlo sam uznemiren da su u bosanskohercegovačkom javnom i kulturnom prostoru pojedinci iz jednog teatarskog festivala sebi dali za pravo da bahatim jezikom i postupcima s pozicije moći kompromitiraju umjetnički događaj sa bogatom pozorišnom tradicijom u regionalnim okvirima. Želim da vjerujem kako bh. teatarski festivali jesu mjesto korektiva društva, korifeji manjinskih uvjerenja i prava, te prostor pluralizma i perspektive pogleda na svijet kroz umjetničku empatiju. Umjesto toga, vaši postupci su promovirali kulturu nasilja s kojim većina umjetnika i umjetnica ne želi imati nikakvog dodira“.

To što se nagrade, uprkos svemu, dodeljuju kao da se ništa nije dogodilo, demonstrira, stav je Mustafića, potpunu ignoranciju festivala prema umetnicama, struci, ali i javnosti.

„Zbog tolike oholosti kojom se, zapravo, jasno poručuje da festival nisu ni predstave ni pozorište, nego njegova uprava i žiri, nagrada doslovno postaje uvredljiva za svakog ko i najmanje drži do elementarnog profesionalnog dostojanstva. Narodno pozorište Sarajevo neće i ne može prihvatiti nagradu ovogodišnjih 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom“, zaključio je u pismu Dino Mustafić.

Bonus video:

Predstava Te noći sam je video u JDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare