Danilo Lončarević u predstavi Rat i mir Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Manastir Svete Trojice u Stanjevićima su za mene posebno mesto, zato što je za mene Njegoš svetionik, luča kako bi on rekao. I baš u keliji ovog svetog mesta je napisao "Luču mikrokozmu", moju omiljenu knjiga, rekao je za Nova.rs mladi glumac Danilo Lončarević, član ansambla predstave "Rat i mir" koja je otvorila 36. Grad- teatar Budva.

U ovom komadu, rađenom po istoimenom klasičnom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji je dramatizovao Fedor Šili a režirao Boris Liješević, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Danilo tumači jednu od glavnih likova – kneza Andreja Bolkonskog. Ovo je jedna od njegovih prvih velikih pozorišnih uloga a dobio ju je na kastingu. Po rekacijama publike, opravdao je poverenje reditelja.

Danilo Lončarević u predstavi Rat i mir Foto: Promo/Grad-teatar Budva

– Rad je bio intenzivan, dva meseca smo pripremali predstavu i to je bio pravi podvig da se postavi „Rat i mir“ jer se radi o obimnom romanu. Zato niko nije verovao da ćemo uspeti da završimo. Ali, cela ekipa, ne mislim samo na glumce, bila je užasno požrtvovana, i to nas je dovelo do premijere a sada i do gostovanja po festivalima. U avgustu gostujemo na Ohridskom letu.

Iako u manastiru Stanjevići nije bio prvi put, priznaje da ni sanjao nije da će na tom mestu igrati predstavu koja, kako kaže, postavlja pitanja koja je i Njegoš postavljao.

– Zamišljao sam ga da se on kretao ovim prostorom i sve je bilo posebno i uzbudljivo – priča mladi glumac koji je kolege upoznavao sa istorijatom ove svetinje a oni njemu kao nekom ko je prvi put gostovao na festivalu Grad-teatar Budva, pričali su svoja ranija iskustva.

Miodrag Krivokapić i Danilo Lončarević u predstavi Rat i mir Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Danilo Lončarević je rođen u Podgorici 1995. godine. Diplomirao je glumu u klasi profesora Srđana Karanovića. Ostvario je zapažene uloge na televiziji u serijama „Vojna akademija“, „Grudi“, „Državni službenik“, „Senke nad Balkanom“. U pozorištu je sve zaposleniji a osim predstave „Rat i mir“, trenutno igra u komadu „Berači snova“ Vladimira Đurđevića u režiji Božidara Đurovića u Zvezdara teatru.

– U avgustu treba da počnem snimanje krimi serije „Tunel“. A ono što s nestrpljenjem očekujem jeste ostvarenje „Saligija“ reditelja Petra Ristovskog, u kojem imam prvu veliku filmsku ulogu. Naziv je malo neobičan a reč je o akronimu, početna slova sedam smrtnih grehova na latinskom jeziku. Film je trenutno u montaži a prikazivane se očekuje naredne godine – otkrio nam je Danilo čiji talenat sve više osvaja svet glume.

Bonus video: Bojana Stefanović: Stižu nam nove generacije u Narodno pozorište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare