"Rat i mir" u manastiru Stanjevići Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Svečano otvaranje 36. Festivala "Grad teatar" Budva, pod sloganom "Osvajanje slobode", upriličeno je sinoć u nestvarnom ambijentu amfiteatra manastira Svete Trojice u Stanjevićima. Festival je otvoren predstavom Narodnog pozorišta u Beogradu "Rat i mir", nastalom prema čuvenom romanu L. N. Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića kome je potom uručena i nagrada "Grad teatar" za 2019/2020. godinu.

– O ovom priznanju sam dugo mislio i maštao, s obzirom na to da sam odrastao na ovom festivalu i da sam zahvaljujući njemu i počeo da se bavim pozorištem, a najvažnije jesto to što sam tako gradio ukus i kulturnu estetiku. Ova nagrada je sinteza celog mog života – rekao je za Nova.rs Liješević.

Boris Liješević Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Publici su se obratili direktorka festivala Milena Lubarda Marojević, a svečano ga je otvorio ga je predsednik opštine Budva Marko Carević.

Članovi mladog ansambla nacionalnog teatra, predvođeni prvacima Drame Miodragom Krivokapićem Brikom i  Slobodanom Beštićem, nadahnuto su u potpuno novim uslovima, pod vedrim nebom, izveli čuveno delo klasične literature i nakon više od tri sata igre nagrađeni su stajaćim ovacijama. Ni vetar, ni skakavci, ni mačići koji su uletali među gledaoce i glumce, nisu omeli pažnju učesnika ovog veličanstvenog događaja.

– Divno je kada dobijete priliku da igrate „Rat i mir“ pod okriljem manastira. Tolstojeve misli i cela njegova filozofija koja suštinski govori o hrišćanskoj ljubavi upravo na ovom mestu dobili su svoju pravu težinu i to su osetili i glumci i publika. Tolstoj u suštini govori o putu čoveka na zemlji koji ga vodi ka poznatoj biblijskoj rečenici: „Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog“ – nije krila zadovoljstvo Molina Udovički Fotez, direktorka Drame.

Predstava „Rat i mir“ Narodog pozorišta u Beogradu  Foto: Promo/Grad-teatar Budva

A koliko su glumci bili ushićeni, govori i to da je deo ansambla prisustvovao liturgiji, a Hadži Nenad Maričić je veče uoči nastupa, nakon generalne probe, ostao na konaku u svetinji. Ceo dan, na veliki praznik Ivandanj, proveo je sa bratstvom manastira i, kako nam je rekao, kao da je dobio krila uoči predstave.

Pa po čemu je manastir Svete Trojice u Stanjevićima tako značajan?

Ovu svetinju na južnim obroncima Lovćena, koji se spuštaju prema moru, prema predanju osnovao je još u prvoj polovini 14. veka, ugledni plemić Nikola Stanjević a prvi put se pominje 1714. kao utvrđenje u koje se sklonio vladika Danilo. Sagrađen u prvoj polovini 18. veka zalaganjem vladike Save Petrovića, više od sto godina bio je kulturni i politički centar Crne Gore, nazivan je i njenom drugom prestonicom. Na Narodnoj skupštini u Stanjevićima 1798. izglasan je prvi Crnogorski zakonik Petra I.

Manastir Svete Trojice u Stanjevićima Foto: Suzana Sudar

I mitropolit Petar II Petrović Njegoš je često boravio u Stanjevićima gde je napisao i svoj znameniti spev „Luča mikrokozma“ i susretao se s uglednim ljudima, među kojima je bio i Vuk Karadžić.

Kada je manastir prešao u ruke Habsburške monarhije, Austrijanci su ga pretvorili u pograničnu karaulu. Vremenom je ova bogomolja ruinirana, a zemljotres 1979. teško je oštetio ionako oronulu građevinu.

Najzaslužniji za njegov vaskrs bio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je obnovio crkvu posvećenu Svetom Georgiju i osveštao je uoči Velike Gospojine, 27. avgusta 2017. godine. On je ovoj svetinji zaveštao svoju biblioteku koja broji više od 25.000 dragocenih knjiga i časopisa na brojnim jezicima i sada je u planu da se krene u realizaciju projekta. Kako nam je rekao iguman Jefrem, to neće biti obična biblioteka, muzej, nego unikatan duhovno-prosvetni centar.

Ovacije za ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Ovim gostovanjem, komad „Rat i mir“ u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, Narodnog pozorišta u Beogradu, otpočeo je putešestvije po letnjim festivalima. Već narednih meseci odlaze na festivale u Ohridu, Vršcu, Vranju, Užicu, a narednog proleća na svetsku pozorišnu olimpijadu u Budimpeštu, potvrdila je Molina Udovički Fotez.

Grupni portret sa Bobanom Marjanovićem

Pojava glumaca na aerodromu „Nikola Tesla“ na letu za Tivat izazvala je uzbuđenje među putnicima. Oduševljeno su se slikali sa njima, tražili autograme. A, onda je totalna pometnja nastala kada se pojavio naš slavni košarkaš Boban Marjanović. Tako je nastala zajednička fotografija.

Boban Marjanović sa članovima ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu Foto: Privatna arhiva

– Idem malo do mora – rekao nam je beskrjano šarmantan Marjanović, koji osim strpljivog poziranja, svojom duhovitošću razgalio klince a nisu mu odoleli ni glumci predstave „Rat i mir“.

Potom se posebno se ispričao sa Petrom Strugarom analizirajući domaće filmove, a jedan od omiljenih mu je baš „Mali Budo“ u kojem ovaj glumac tumači glavnu ulogu.

Sve one koji se u narednih nedelju dana nađu u Budvi na festivalu „Grad teatar“ očekuje veoma zanimljiv kulturni program.

U nedelju, 9. jula na Trgu pjesnika je pisac Igor Štiks koji će predstaviti svoju knjigu „W“. U ponedeljak 10. jula između crkava, u Stari gradu, Narodno pozorište Sombor će izvesti autorsku predstavu Andraša Urbana „Ibi the Great“, po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi“. Hrvatski romanopisac i scenarista Jurica Pavičić gostuje sa svojom „Knjigom o jugu“ na Trgu pjesnika 11. jula. Sutradan na istom mestu gostuje Matijas Enar, koji je za roman „Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima“ dobio Gonkurovu nagradu gimnazijalaca za 2010. a govoriće i Tamara Valčić Bulić, Bora Babić i Igor Marojević. Prvu nedelju festivala će zaokružiti izložba „Put ka apstrakciji u crnogorskom slikarstvu druge polovine XX veka iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore“ u crkvi Santa Marija koja će trajati do 5. avgusta.

Bonus video: Bojana Stefanović – Stižu nam nove generacije u Narodno pozorište