Boris Liješević Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Ova nagrada je za mene više od nagrade jer nosi ime festivala uz kojeg sam odrastao, gledao prve predstave, formirao ukus i sticao estetsku kulturu. I, ako da Bog, da ga otvorimo na ovom mestu a da ga zatvorimo na našem budvanskom Jerusalimu, na Citadeli, rekao je reditelj Boris Liješević, primajući prestižno priznanje "Grad teatar" za 2019/2020. godinu.

Festival je u manastiru Svete Trojice u Stanjevićima, uz stajaće ovacije publike, otvorila njegova predstava „Rat i mir“ nastala prema čuvenom romanu L. N. Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. Karte za premijeru su planule, kao i za planiranu reprizu za koju je čak 70 gledalaca bilo na listi za čekanje, ali oluja je sprečila drugo izvođenje. I pored toga, utisci sa svečanog otvaranja festivala i govor laureata Borisa Liješevića još se prepričavaju.

Glumci sa rediteljem Borisom Liješevićem u manastiru Stanjevići Foto: Promo/Grad-teatar Budva

– Pre gotovo 30 godina, Milena Lubarda, danas direktorka ovog festivala, pozvala me je u srednjoškolsku dramsku sekciju, jer im je falio glumac za „Ćelavu pevačicu“. Rekao sam joj da nisam zainteresovan. Ona je na to odgovorila: „Pazi, ja ću jednog dana biti direktorka „Grada teatra“, pa možda dobiješ i nagradu. Pristao sam i zaigrao u komadu. Šalim se, naravno – započeo je svoj govor Liješević, izazivajući smeh i aplauz.

Od svega ovoga, nastavio je reditelj, dogodilo se da ga je Milena stvarno pozvala u dramsku sekciju.

– Tu smo načinili prve korake i od tada ne prestajemo da razmišljamo o pozorištu. A od tog trenutka, čekam i sanjam ovu noć i mnogo puta sam je zamišljao kao najblistaviji trenutak u svojoj karijeri – istakao je Liješević, dodajući i da je glumac Petar Strugar, koji igra u predstavi „Rat i mir“, takođe bio član te dramske grupe.

Milena Lubarda Marojević Foto: Promo/Grad teatar Budva

U svojim maštanjima, dodao je, sve je bilo baš kao što se te večeri dogodilo u manastiru Stanjevići, samo je zamišljao da će se ta svečanost odvijati na drugom mestu.

– A to je Citadela. Večeras shvatam da ovo nije slučajno i da ima smisao koji možda ne možemo da razumemo da kraja, a on glasi: „Kad te ljudi odbace i proturaju, Bog ti raširi ruke“. I zaista, evo nas u božjem zagrljaju u ovom hramu. I čudo je da je ovaj festival, kojem su u Budvi sve rampe bile spuštene, od zvučnih i fizičkih, našao svoje utočište u ovom božjem domu, u ovoj luci mira i tišine.

Boris Liješević je podsetio na Psalm 50. u kojem se kaže: „Smireno i skrušeno srce, Bog neće odbaciti“.

– I zaista skrušena i smerna srca koja prave ovaj festival Bog nije odbacio, kao što nije odbacio ni ona koja su pravila „Rat i mir“, i ova srca u publici kojima su potrebni živa reč, dobra književnost, pozorište, nasuprot materijalističkoj kulturi kojom smo preplavljeni. Bog nije odbacio ni Tolstoja koga je Crkva izopštila pred kraj njegovog života.

Boris Liješević Foto: Promo/Grad-teatar Budva

A ono što Liješević nije mogao da nasluti u svojim dečjim maštanjima jeste da će se ova svečanost događati na Ivanjsku noć, u kojoj se dešava najznačajnija Šekspirova komedija „San letnje noći“ i da će se u njoj dogoditi „Rat i mir“.

– I da su svi naši ratovi i mirovi, sve to što nam se danas čini kao nepremostivo i užasno, iz perspektive o kojoj je Tolstoj pisao, u stvari, samo jedan san letnje noći – zaključio je reditelj, ljubimac publike koja ga je nagradila burnim aplauzom, poklonivši mu se za sve što je uradio za ovaj festival.

Nagradu „Grad teatar“ za 2019/2020. godinu, jednoglasnom odlukom je doneo žiri u čijem sastavu su bili književnik Dževad Karahasan, teatrološkinja Jelena Lužina i dramaturg i reditelj Željko Hubač.

Jelena Lužina Foto: Promo/Grad teatar Budva

Ovu odluku je obrazložila Jelena Lužina koja je, između ostalog, rekla:

– Predstave Liješevićevog rediteljskog rukopisa uvek su moćne, definisane jakim, prepoznatljivim pozorišnim gestusom koji ovaj reditelj i njegov uvek besprimerno disciplinovan, usaglašen i pouzdan ansambl istupaju, rekli bismo, doslovno osvešćeno, angažovano, s punim uverenjem, posvećeno, gotovo testamentalno. Insceniran i igran upravo tako, žestoko.

Predstava Rat i mir Foto: Promo/Grad teatar Budva

36. Festival „Grad teatar“ Budva, pod sloganom „Osvajanje slobode“, trajaće do 21. avgusta na lokacijama u Starom gradu – sceni između crkava, Trgu pjesnika i u Crkvi Santa Marija, kao i u amfiteatru manastira Stanjević.

Večeras je na programu autorska predstava Andraša Urbana „Ibi theGreat“, po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor.

Bonus video: Bojana Stefanović – Stižu nam nove generacije u Narodno pozorište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare