Jelena Trivan, Miroljub Stojanović, Vladan Živković, Miroslav Lekić
Foto: Zoran Lončarević/Printscreen/YouTube/Novo jutro

U kakvoj atmosferi je tekla sednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije na kojoj je donesena sramotna odluka o odbijanju predloga Konkursne komisije za dodelu sredstva za filmove reditelja Želimira Žilnika, Gorana Markovića i Srđana Dragojevića, još je enigma. Zna se samo da je doneta većinom glasova, ali nepoznato je ko od članova nije bio na sednici, ko je bio za, a ko protiv. Takođe saznalo se da su dva člana napustila članstvo u ovom telu.

Podsećamo, Pozivni konkurs za eminentne reditelje za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. prvi put je raspisan.

Odlluku o ovakvom ishodu doneo je UO FSC u čije su članstvu:

Predsednica Jelena Trivan direktorka je Službenog glasnika“. Diplomirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Završila je specijalističke studije u Briselu „Evropske institucije i struktura EU“. Bila je jedan od osnivača Unije sindikata prosvetnih radnika. Nakon petooktobarskih promena, počinje da radi u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Predstavljala je Srbiju u Komitetu za ljudska prava Saveta Evrope. Bila je portparol Demokratske stranke, poslanica u Skupštini Srbije, kao i članica Odbora za evropske integracije i Odbora za kulturu i informisanje. Postala je potresednica DS, a 2014. napustila je stranku.

Glumac Vladan Živković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Već duže vreme angažovan u organizaciji Filmskih susreta u Nišu. Na Akademiji je bio u klasi sa Gojkom Šantićem, Mirom Peić, Tanasijem Uzunovićem… Prvu ulogu je ostvario u filmu „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Žike Pavlovića.

Aleksandar Conić, producent, reditelj i scenarista. Kao stipendista kanadske Akademije za film, diplomirao je režiju i filmsku produkciju u Torontu. Nakon 10 godina provedenih u Kanadi, vratio se u Beograd gde osniva produkcijsku kuću Clockwork Film Production. Član je Srpske filmske asocijacije i potpredsednik Nacionalnog udruženja istorijskih kuća Evrope.

Miroslav Lekić je režirao šest dugometražnih igranih filmova, a na četiri je bio i koscenarista. Kao i preko 120 epizoda igranih TV serijala. Za filmove ”Bolje od bekstva” i ”Nož” osvojio je mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Bio je član Komisije FSC na konkursima za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova i manjinskih koprodukcija. Bio je gostujući predavač na studijskom programu Kreativna produkcija, na predmetu Igrane audio-vizuelne forme na fakultetu FEFA.

Petar Jakonić, filmski i TV montažer, režiser i scenarista. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na grupi za filmsku i televizijsku montažu. Dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada koje su mu doneli filmovi „Bolje od bekstva“, „Zemlja istine, slobode i ljubavi“ „Kapija od žada“.

Urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović je filmski kritičar u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima i mesečnicima, veliki poznavalac ove umetnosti. Tekstovi o filmu su mu prevedeni na šest jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, tribine i predavanja. Dobitnik je Nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Anđelija Andrić, koordinatorka je za međunarodne odnose u Filmskom centru Srbije. Školovala se na Fakultetu dramskih umetnosti. Bila je programska koordinatorka B2B – Belgrade FEST-a (od 2006. do 2008. godine) i voditeljka beogradskog FEST Forwarda od 2016. godine.

Upravni odbor su napustili:

Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke. Nakon diplomiranja na Fakultetu političkih nauka, zaposlio se u Кinoteci. Selektor Festivala nitratnog filma. Napustio je UO FCS, kako je rekao, pre ove sednice.

Sandra Perović, novinarka, filmska kritičarka, autorka i urednica na Radio televiziji Srbija. Godinama izveštava sa najvećih evropskih filmskih festivala Kana, Berlina, Venecije… čiji je bila i član međunarodnog žirija kritike FIPRESCI.

Bonus video: Goran Marković – Neću da sarađujem sa ovom mračnom vlašću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare