Goran Marković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Odluku UO Filmskog centra Srbije da ne prihvati predlog svoje konkursne komisije da podrži tri filma, među kojim je i njegov "Doktor D" proslavljeni reditelj Goran Marković smatra potpuno neprihvatljivom i da je doneta bez ikakvog obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta.

Podsetimo, Upravni odbor Filmskog centra Srbije je na sednici 25. novebra 2021. godine doneo odluku da odbije predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu i to za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika i to u  kategoriji: Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje.

Konkursna komisija dostavila je UO Filmskog centra tri predloga i to za film „Škartovi“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića,  film „Doktor D“ reditelja i scenariste Gorana Markovića i  film „Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika.

Međutim, UO FSS je većinom glasova i bez ikakvog obrazloženja odbio predlog svoje Konkursne komisije.

„Upravni odbor Filmskog centra Srbije je, na tipično staljinistički način, odbio da verifikuje odluku svoju veoma kompetentne komisije, sastavljene od Dekana FDU u Beogradu Miloša Pavlovića, dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniše Bokana, upravnika Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, predsednika udruženja filmskih reditelja Srbije Milana Kneževića i dramaturškinje Biljane Maksić, da na javnom konkursu za eminintne filmske projekte podrži filmove Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i mene“, naveo je Marković u pisanoj izjavi.

Potpuno neshvatljivo rešenje Upravnog odbora Filmskog centra Srbije doneto je bez ikakvog obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta, smatra marković.

Ovaj očigledno nezakoniti akt, vođen isključivo inkvizitorskim namerama režima da odstrani bilo koga ko nije njen sluga, uvodi nas, kako kaže, u otvoreni teror i apsolutno uskraćivanje svih stvaralačkih sloboda.

„Na javnoj sceni ostaju isključivo oni koji su spremni da veličaju tiranina a kritika negativnih pojava u društvu ostaje trajno zabranjena“, istakao je proslavljeni reditelj.

Imajući u vidu pod kakvom vlašću živimo ostaju nam, navodi, dve opcije – da ćutimo ili da se protiv ove napasti borimo svim raspoloživim sredstvima.

„Koliko shvatam, niko od vrednih umetnika u našoj zemlji nije više spreman da ćuti i ropće“, zaključio je Goran Marković.

 

BONUS VIDEO: Goran Marković: Neću da sarađujem sa ovom mračnom vlašću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare