Foto: Promo

Jednoglasnom odlukom žirija i glasovima publike, film “Presuda” Dore Jung osvojio je prvu nagradu u kategoriji regionalnog ostvarenja na Festivalu kratkog metra u Novigradu.

To je bio jedini film iz Srbije među brojnim ostvarenjima iz Hrvatske i Slovenije. Mladoj rediteljki priznanje je uručio Anteo Miloš, gradonačelnik Novigrada.

“Presuda” po scenariju Danila Bjelice tematizuje porodično nasilje kao okidač za ubistva, ali i mane sistema u kom nasilnici mogu da se izvuku, što žrtve demotiviše da se brane. Uloge su poverene Hani Selimović, Milošu Timotijeviću, Lazaru Đukiću, Dušanki Stojanović Glid, Srni Đenadić i DaniciNikolić.

Dušanka Stojanović Glid u filmu „Presuda“ Foto: Promo

Na adresu Festivala kratkog metra u Novigradu ove godine je stiglo čak 1.260 prijava, a odabrano je 36 filmova za takmičarsku selekciju. Ovo je najmlađi međunarodni festival u Hrvatskoj i jedini na području Istarske županije koji prikazuje isključivo ostvarenja kratkog formata. Odvija se sredinom septembra u zatvorenim i otvorenim bioskopima.

Uz bogat program koji se sastoji od filmova iz regiona i međunarodnih naslova, kao i filmskog jezika u rasponu od igranih do animiranih kratkih ostvarenja, dostupne su i brojne radionice. Cilj festivala je unapređivanje i promovisanje filmske umetnosti u obliku kratkih filmova, odnosno predstavljanje vrednih samostalnih dela koja ne nalaze mesto u komercijalnoj distribuciji hrvatske i međunarodne kinematografije.

Josipa LIsac i Dora Jung Foto: Promo

Svečano otvaranje i projekcije filmova sa pažnjom je pratila legendarna jugoslovenska diva Josipa Lisac.

Krajem ovog meseca očekuje prikazivanje filma “Presuda” na Festivalu Da Vinči u Los Anđelesu, a do kraja godine na Madonie Film Festivalu u Palermu, gde je nagrađen kao najbolji studentski film, kao i na festivalima u Raveni, Pitsburgu, Nju Džersiju i Londonu.

Bonus video: Snaga uma – Miloš Timotijević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar