Fedja Stojanovic
Feđa Stojanović Foto:Atelje 212

Kratki film "Marko", u kojem je jednu od svojih poslednjih uloga odigrao glumac Feđe Stojanović, prikazan je na Motovun film festivalu.

Među stotinu filmova selektovanih za ovogodišnju filmsku smotru u Motovunu, koja je otvorena preksinoć, jeste i kratki igrani film „Marko“, čiju režiju potpisuje Marko Šantić.

Film, po scenariju Gorana Vojnovića, doživeo je regionalnu premijeru na Motovun film festivalu u Hrvatskoj, a projekcija je bila posvećena glumcu Feđi Stojanoviću, koji je preminuo u maju posle duge i teške bolesti. Pored Stojanovića, kome je uloga u ovom filmu bila jedna od poslednjih, u glumačkoj postavi su i Mate Gulina, Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić.

Film prati bračni par Marka i Ankicu, koji nikada nisu preboleli smrt svog sina Ante, koji je poginuo u ratu. Kada na predlog suseda, par počinje da iznajmljuje sinovljevu sobu turistima, Marka izjeda to što u krevetu njegovog sina spava nepoznati muškarac…

Film Marko
Scena iz filma „Marko“ Foto:Promo/MFF

Prikazivanju ovog ostvarenja, hrvatsko-srpsko-francusko-italijanske koprodukcije, prisustvovali su reditelj Šantić i direktor fotografije Ivan Zadro a posle Motovuna biće prikazan i u programu festivala „LA Shorts“ u Los Anđelesu.

Motovunski festival otvoren je preksinoć projekcijom italijanskog dokumentarca „Lovci na tartufe“. Među stotinu selektovanih filmova izdvajaju se švedski „Uživanja“, najprovokativniji u ovogodišnjem programu Ninje Taberg, i intrigantni triler „Mitra“ Kaveha Modirija koji prati ženu koja dobiva priliku da se osveti se za smrt kćeri u Iranu.

Priliku da se pokloni motovunskoj publici imaće i Nada Šargin, glumica iz „Živog čoveka“, srpske komedije o sredovečnom beogradskom rokeru u potrazi za oslobođenjem, dok je u žiriju režiser Bojan Vuletić, autor serije „Porodica“ o konačnom padu Slobodana Miloševića. Svih pet epizoda ove serije prikazuje se u Motovunu, kao i zapaženi filmovi ostalih dvoje članova žirija glavnog programa – „Mare“ švajcarske rediteljke Andree Štake i „Mater“ hrvatskog reditelja Jure Pavlovića.

Motovunski filmski festival biće zatvoren u subotu uveče.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar