Fedja Stojanovic
Feđa Stojanović Foto:Zoran Lončarević

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Feđa Stojanović preminuo je danas posle duže bolesti u 74. godini u Beogradu, saznaje Nova.rs.

Feđa Stojanović rođen je u Aleksincu 1948. godine, a diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Prvak je Ateljea 212, pozorišta u kom je stalni član postao 1973. godine.

Odigrao je veliki broj uloga u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Madlenijanumu, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“ i Bitef teatra, a široj publici poznat je i po brojim ulogama u filmovima i TV serijama.

Na sceni matičnog pozorišta odigrao je desetine predstava: „Džepni teatar“ (Petko), „Ranjeni orao“ (Nenad Aleksić), „Tom Pejn“ (Reputacija), „Malvina“ (Mitar Delibašić), „Molijer“ (Filiber), „Čudo u Šarganu“ (Islednik), „(Ne)sumnjivo lice“ (Vića), „Marija“ (Кuzma), „Oj Srbi’o nigde lada nema“ (Mileta Radojković), „Кamen za pod glavu“ (Zdravko Vučetić), „Noć tribada“ (Vigo Skive), „Protuve piju čaj“ (Ćeba), „Svadba“ (Tuta), „Slike žalosnih doživljaja“ (Mijo Кromberg), „Dekameron 81“ (Policajac), „Кosančićev venac 7“ (Puniša Mirčetić), „Ni riba ni meso“ (Edgar), „Leti u goru kao ptica“ (Hitri), „Cigansko groblje“ (Žine Stančulović), „Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina“ (Golubjev), „Veliko i malo“ (Paul), „Sveti Georgije ubiva aždahu“ (Ninko Belotić),“Iza kulisa“ (Filip), „Čarlama zbogom“ (Bure bez dna), „Lagum“ (Jermenin), „Parovi“ (Dagi), „Radovan Treći“ (Кelner), „Zmijsko leglo“ (Ćale), Proslava (Helmut), „Prljave ruke“ (Кarski), „Кosa“, „Otac na službenom putu“ (Djed), „Sedam i po“ (Primož, Spahija), „Trst“ (Dete), „Zoran Đinđić“, „Revizor“ (Osip), „Da bog da te majka rodila“ (Otac)…

U Zvezdara teatru igrao je u predstavama “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“, „Večeras slušate“, „Ljubav u Savamali“, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u komadima „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, u Gradu teatru Budvi „Jegorov put“ u Madlenijanumu u „Plavom anđelu“, u „Dušku Radoviću“ u „Poslednjoj smrti Frenkija Suzice“ i „Školi“, a u pozorištu „Boško Buha“ bio je Mića u predstavi „Na slovo, na slovo“…

Prvi put na filmu pojavio se u „Višnji na Tašmajdanu“ (1968), a od tada u više od 70 filmova i TV serija. Široj publici najpoznatiji je po ulogama u filmovima „Kupi mi Eliota“ ( 1998), „TT sindrom“ (2002), „Mala noćna muzika“ (2002) i „Čarlston za Ognjenku“ (2008), kao i u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Vojna akademija“, „Moj rođak sa sela“, Montevideo, bog te video“, „Žigosani u reketu“ i „Istine i laži“, a svoju poslednju ulogu odigrao je u seriji „Kralj Aleksandar“.

Feđa Stojanović dobitnik je priznanja „Strahinja Petrović“, Nagrade „Tanhofer“ i Povelje za izuzetnu ulogu na Filmskim susretima u Nišu 2002. godine.

Bavio se i pedagoškim radom, kao profesor na katedri za glumu Akademije umetnosti BK univerziteta.

Imao je sina i ćerku. Njegov sin, poznati reditelj Uroš Stojanović, preminuo je 2017. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare