Foto: Warner Bros. Pictures / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Pretpremijera jednog od najiščekivanijih filmova 2021. godine "Dina" biće održana u sredu, 20. oktobra i kod nas, u Kombank dvorani, saopšteno je iz ove institucije.

Mitska avantura, koju je potpisao reditelj Deni Vilnev, premijerno je prikazana početkom septembra na Venecijanskom filmskom festivalu, i dočekana je uz izvrsne kritike.

Glavne uloge u „Dini„, „filmu koji će vas oduvati“, kako stoji u jednoj od kritika, tumače Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Džoš Brolin, Džejson Mamoa, Havijer Bardem, Stelan Skarsgord…

Dugoočekivana adaptacija istoimenog romana Franka Herberta u sredu će doživeti svoju pretpremijeru u Velikoj sali Kombank dvorane sa početkom od 19 sati, a nakon toga će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru ove sale.

Ova naučno fantastična filmska priča donosi storiju o sinu plemićke porodice, kome je poverena zaštita najvrednije stvari i ključnog elementa u galaksiji… Vilnev režira priču o Polu Atridesu, sjajnom i nadarenom mladiću, stvorenom da postigne velike stvari, i koji stoga mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. Međutim, uvučen je u sukob oko distribucije najvrednijeg elementa u galaksiji, koji se nalazi samo na Arakisu… Sve mogu da prežive samo oni koji uspeju da pobede svoj strah…

Za ovaj film, koji je američko-kanadska koprodukcija, napravljeno više od hiljadu kostima, a čuveni kompozitor Hans Cimer osmislio je potpuno novi instrument i novi jezik za horske pesme, zbog čega muzika u filmu zvuči kao da nije s ovog sveta.

Posle premijere u Veneciji, i nakon toga na Toronto film festivalu, kritičari su bili gotovo unisoni u pohvalama, a u recenziji britanskog „Telegrafa“ zapisano je, između ostalog, i ovo:

„Ovo je delo koje izaziva strahopoštovanje i kao retko koji film u poslednje vreme zaslužio je pet zvezdica. Ovo je naučna fantastika u punom sjaju“.

Bonus video:

Orson Vels, čovek koji je dominirao filmom

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare