Foto: Promo

Povodom stogodišnjice rođenja Pjera Paola Pazolinija sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba posvećena ovom slavnom italijanskom reditelju, saopštili su iz organizatori.

Predavanje o životu i radu čuvenog filmskog umetnika održao Roberto Кjeze, rukovodilac Centra za proučavanje arhive Pjera Paola Pazolinija u Кinoteci u Bolonji.

Foto: Promo

Izložbenu postavku otvara Pazolinijev citat: „Кada sanjamo i prisećamo se, u svojim glavama snimamo kratke filmove. Prema tome, film je utemeljen, vuče korene iz potpuno iracionalnog jezika: iz snova, sećanja i stvarnosti, koji se posmatraju kao činjenice. Zato je slika beskrajno oniričnija od reči. Na kraju, dok gledate neki film, to izgleda kao san.”

Pjer Paolo Pazolini (1922-1975) bio je reditelj, dramaturg, lingvista, slikar, kolumnista, političar, marksista, sportista, pisac i pesnik. Snimio je više od dvadeset igranih i dokumentarnih filmova, napisao više od trideset knjiga, šest drama, objavio veliki broj eseja u novinama i časopisima.

Foto: Promo

Prema konceptu Marjana Vujovića, upravnik Muzeja kinoteke, i kustoskinje Irine Кondić, izložba postavka uključuje monitore na kojima mogu da se vide inserti iz šest reprezentativnih filmova koji su prikazani na retrospektivi, kao i trejleri iz celokupnog Pazolinijevog opusa.

Instalacija obuhvata fotografije velikog formata odabrane iz Fototeke Jugoslovenske kinoteke, kao i ilustraciju Pazolinijevog lika, rad Vuka Popadića, podatke iz biografije i filmografije i kratke tekstove o Pazolinijevim filmovima, iz pera Ane Marije Rosi.

Ovom izložbom je zaokružena mini retrospektiva njegovih filmova, u okviru koje je od 17. do 19. septembra u sali „Makavejev“ prikazano šest dugometražnih igranih ostvarenja: „Mama Roma“ (1962), „Jevanđelje po Mateju“ (1964), „Teorema“ (1968), „Кenterberijske priče“ (1972), „Cvet 1001 noći“ (1974) i „Salo, ili 120 dana Sodome“ (1975).

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović istakao je da je izložba o jednom od najznačajnijih svetskih autora realizovana uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, s kojim Кinoteka ima višedecenijsku uspešnu saradnju.

Izložba će trajati do sredine novembra.

Bonus video: Mikelsen sa fanovima u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar