Iivan Ikić sa Nagradom "Živojin Žika Pavlović" Foto: Fadil Šarki

Dok sam primao nagradu, baš sam razmišljao o Živojinu Žiki Pavloviću i njegovim filmovima. Koliko ih je bilo i koliko su svi visokog i ujednačenog kvaliteta. I o tome koliko je to teško danas dosegnuti i koliko on nije oklevao da snimi film. A, snimio ih je zaista dosta, rekao je za Nova.rs reditelj Ivan Ikić, koji je na 14. LIFFE-u osvojio Gran pri "Živojin Žika Pavlović" za najbolju režiju film "Oaza".

On je dodao da je danas tehnološki lakše da se film uradi, ali da se reditelji sve više premišljaju i prave velike pauze.

– Nadovezao bih se na opus Žike Pavlovića da nema izgovora ne snimiti film. On je dokaz da kada nemate dobar scenario, onda ga napišete – ukazuje Ikić, koji je i 2015. godine u Leskovcu osvojio Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ za režiju filma „Varvari“.

Njegov film „Oaza“ do sada je osvojio brojna priznanja na festivalima širom sveta, ali Ikić kaže da ih nije brojao.

– Dolaze i dalje. Film je već osvojio mnogo priznanja, među kojima je i kandidatura Evropske filmske akademije, tako da znači da je reprezentativan. Prethodne nedelje sam dobio nagradu u Bukureštu za najboljeg reditelja, priznanja se umnožavaju a film igra već godinu dana, tako da će ih biti sve manje i manje.

Nisam očekivao priču sa Oskarom

Na pitanje da li je bio iznenađen što je njegov film izabran da predstavlja Srbiju za nagradu Američke filmske akademije i ima li šanse da uđe u trku za Oskara, Ikić je odgovorio:

– Nisam očekivao da će biti kandidovan zato što „Oazu“ nisam video kao ostvarenje koje bi bilo odabrano u odnosu na kriterijume kojima su prethodnih godina birani filmovi za tu nagradu. Međutim, komisija je bila veoma hrabra i moram priznati vrlo odlučna da ovakvo filmsko delo predstavlja našu zemlju. Bila je svesna nečega šta se u kinematografiji događa na globalnom planu i da mi imamo kandidata koji sa recentnom, svetskom kinematografijom može da se takmiči. Drugim rečima, nisu se povodili ko će biti najveća zvezda provincijskog pozorišta, jer to ništa ne znači, nego šta je to što komunicira s ostatkom sveta.

Ivan Ikić je na kraju dodao da bi „Oaza“ ušla u ozbiljnu trku za nagradu Oskar, morala bi da ima mnogo veću podršku države.

– Za sada, ne deluje da će se dogoditi, ali nadam se da će država ipak stati iza filma i ozbiljno razumeti šansu koja se ukazuje – zaključio je naš reditelj, čije je ostvarenje svetsku premijeru imalo na Venecijanskom festivalu, gde je nagrađeno priznanjem za Najbolji evropski film u okviru programa „Dani autora“.

Ugledni strani filmski časopisi „Variety“ i „Screen“ su „Oazu“ nazvali hrabrim filmom punim poštovanja, dok ju je domaća kritika okarakterisala kao ostvarenjem razorne snage.

Domaća publika je „Oazu“ premijerno videla na 49. FEST-u gde je ovenčana priznanjem za najbolji film festivala, kao i nagradom „Nebojša Đukelić“ za najbolje regionalno ostvarenje.

Ovaj film predstavlja nesvakidašnju ljubavnu priču između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama, koja je dočarana autentičnom glumačkom postavkom. Glavne uloge u filmu nose štićenici iz domova za decu i mlade „Sremčica“ i „Srce u Jabuci“ Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, dok ostale uloge tumače Goran Bogdan i Maruša Majer.

Bonus video: Bojan Vuletić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar