Foto: Marko Đoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Nacionalna koncertna dvorana, čiji će primarni korisnik biti Beogradska filharmonija, koštaće 120 miliona evra i biće izgrađena na Ušću do 2024. godine, kaže za Nova.rs Marko Blagojević, v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

„Nova zgrada Beogradske filharmonije na Ušću mora biti završena do 2020“, poručio je pre četiri godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa proslavljenim dirigentom Zubinom Mehtom i direktorom Filharmonije Ivanom Tasovcem.

Međutim, od te poruke nije bilo ništa, s obzirom na to da je konkurs, raspisan godinu dana ranije, na kome su pobedile arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović, poništen zbog svojevrsnog skandala. A to se desilo nakon navoda u javnosti, između ostalih i arhitekte Slobodana Maldinija, da je taj prostor Bloka 13 zaštićen kao kulturno dobro, ali i da je pobedničko rešenje Marčetića i Maksimovića zapravo plagijat zgrade Opere u Oslu.

Projekat: Dragan Marčetić i Milan Maksimović – Blok 13

Takođe, „sevale su i varnice“ na relaciji Ivan Tasovac – Vladan Vukosavljević, s obzirom da se tadašnji ministar kulture zalagao da se na tom mestu izgradi koncertna dvorana o čijem opredeljenju će se naknadno odlučivati. Dakle, da se ne može govoriti samo o zgradi Beogradske filharmonije. Na to je Ivan Tasovac uzvratio rečima da se predsednik Srbije ne izražava kroz zagonetke i da je njegova poruka na sastanku sa Mehtom bila jasna.

Filharmonija
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

I neko vreme o novoj zgradi Beogradske filharmonije ili bilo kakvoj dvorani nije bilo reči. Ali od ideje se, međutim, nije odustalo. I u godini kada je Beogradska filharmonija već uveliko trebalo da bude u novoj zgradi, raspisan je novi konkurs.

Naime, u novembru 2020. raspisan je arhitektonsko-urbanistički konkurs za izradu kompletnog projekta buduće zgrade Beogradske filharmonije na Ušću. Na zahtev Vlade Srbije, novi konkurs organizovan je pod okriljem Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, uz prisustvo predstavnika Vlade i Grada Beograda.

Međutim, ispostavlja se da to neće biti samo zgrada Beogradske filharmonije. Čitav projekat nosi radni naziv „Nacionalna koncertna dvorana u Beogradu“, navodi za Nova.rs Marko Blagojević, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima:

– Primarni korisnik Nacionalne koncertne dvorane Beograda trebalo bi da bude Beogradska filharmonija, ali ona će služiti, odnosno biti na raspolaganju i drugima za održavanje manifestacija i svih većih i ozbiljnijih koncerata koji bi u Beogradu trebalo da se organizuju. Za sada je predviđeno da bi njome trebalo da upravlja Filharmonija. A kako će se zvanično zvati znaćemo pri završetku radova na dvorani – kaže za naš sajt Blagojević.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima je član radne grupe koja je formirana zarad praćenja realizacije tog projekta u kojoj su i premijerka Srbije Ana Brnabić (kao predsednica tog tela), ministarka kulture Maja Gojković (kao zamenica) i još dva člana: Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda i Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Prostor na kom je planirana gradnja Nacionalne koncertne dvorane

Takođe, lokacija nove dvorane, uprkos poništenom konkursu iz 2017. godine, jer je Blok 13 pod zaštitom države kao kulturno dobro, ostaje ista:

– Taj objekat bi trebalo da se nalazi na lokaciji između Tržnog centra „Ušće“ i Palate Srbija. U ovom trenutku se privodi kraju proces izbora firmi, projektantskih kuća čiji će zadatak biti da urade idejno rešenje. U toku je postupak šortlistovanja kompanija, jer se na konkurs prijavilo 37 kompanija iz celog sveta. Njihov zadatak jeste da izrade predlog idejnog rešenja, a onoj kompaniji čije rešenje bude izabrano biće dodeljen posao projektovanja. Idejno rešenje će odabrati stručni žiri, koji će tek biti formiran, a Radna grupa služi samo da prati ceo postupak – objašnjava Blagojević.

Marko Blagojević / Foto: N1

Idejno rešenje, kako očekuje naš sagovornik, trebalo bi da bude usvojeno do kraja ove godine, nakon čega bi trebalo da otpočne proces projektovanja, koje zahteva vreme.

– Očekujem da bi tokom sledeće godine mogla da krene izgradnja tog objekta. Planirano je da sama izgradnja traje oko dve godine, što znači da bi taj objekat trebalo da bude gotov i pušten u rad tokom 2024. godine. Procenjena vrednost izgradnje je 120 miliona evra. Ta cena je utvrđena na osnovu svih potreba koje jedan takav objekat treba da zadovolji – od veličine do kvaliteta. Sličan objekat nedavno je završen u Hamburgu i koštao je oko 800 miliona evra. Dakle, to nisu jeftine stvari i nisu jeftini projekti – zaključak je Marka Blagojevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare