Foto:Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Festival fotografije "Vizualizator" 2020 počinje sutra, 18. novembra u UK "Stari grad", a održavaće se kombinovano, uživo i onlajn, saopštili su organizatori. 

Festival „Vizualizator“, osmi po redu, publici do 2. decembra nudi besplatne onlajn radionice, koje će voditi poznati internacionalni fotografi, dodaje se u saopštenju organizatora. Festival otvara sutra u 15 časova Stefano de Luiđi, italijanski fotograf, član prestižne međunarodne fotografske agencije VII i dobitnik četiri World Press nagrade. Italijanski fotograf će održati radionicu u UK „Stari grad“. To će biti jedina radionica koja će biti održana uživo, uz onlajn prenos na sajtu vizualizator.rs.

Radionica će biti podeljena u dva dela, u prvom će gost objasniti šta je bitno, a šta sekundarno u praksi foto-novinarstva, dok će u drugom delu govoriti o konkretnom projektu i svim koracima koji vode do njegove finalne forme: nastanku, dokumentaciji koja prethodi samoj realizaciji, istraživanju sredstava i kasnijoj upotrebi u editorijalnim i izlagačkim okvirima.

Fotografi, ilustracija Foto:Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Nakon radionice, od 16 časova svečano će biti otvoren Festival fotografije „Vizualizator“ izložbom fotografija Stefana de Luiđija „Living Our Time“.

Dan kasnije, 19. novembra sa početkom od 18 časova onlajn radionicu održaće Linda Burnane Engelbert, fotografkinja međunarodne agencije VII, koja će biti dostupna na sajtu festivala. Fotografkinja će govoriti o svojim profesionalnim iskustvima, istraživačkom radu u fotografiji, inspiraciji, metodologiji i samom izlaganju fotografija.

Za četvrtak, 28. novembar, od 18 sati zakazana je onlajn radionica Tomasa Liceka, austrijskog fotografa, inače organizatora „Meseca fotografije“ u Beču i potpredsednik Evropskog meseca fotografije. Austrijski fotograf predstaviće projekat „Između stranica“, u kome se aktivno bavi fenomenom foto-knjiga i njegovim praktičnim aspektima.

U nedelju, 29. novembra od 18 časova biće održana onlajn radionica Koena Suidgesta, holandskog fotografa, režisera i pisca. Koen, koji je profesor na više fakulteta i škola fotografije u Holandiji, održaće prezentaciju o vizuelnom pripovedanju u kontekstu ljudskih prava, sa posebnim osvrtom na prikazivanje pripadnika socijalno osetljivih grupa.

Dan kasnije, 30. novembra od 18 časova predstaviće se na onlajn radionici Mads Greve, fotograf i profesor na Danskoj školi za medije i novinarstvo, koji će posetiocima pružiti priliku da zavire u njegov rad, svojevrstan dnevnik u kome fotografski ispituje intimne odnose i ljudske susrete.

Poslednju u nizu radionica na festivalu „Vizualizator“ održaće 2. decembra od 18 časova Jos Verhogen i Karin Van Gerven, organizatori festivala fotografije „Lens op de Mens“ u belgijskom gradu Peltu, koji će dati osvrt na tradiciju flamanskog žanr-slikarstva 17. veka i njegovu savremenu recepciju u fotografskom mediju, saopštili su organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar