Izložba fotografija Srđana Sukija Sulejmanovića u galeriji Progres, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izložba fotografija Srđana Sulejmanovića Sukija (1967-2020) otvorena je večeras u galeriji "Progres".

Autor osobenog stila, jedan od najboljih fotoreportera na ovim prostorima u poslednje skoro tri decenije, Srđan Sulejmanović Suki, preminuo je nedavno u Beogradu u 53. godini.

Grupa prijatelja i kolega organizovala je izložbu pod nazivom „Zdravo brate“ na kojoj su prikazana neka od najboljih njegovih dela, nastala na brojnim događajima koje je pratio i sa kojih je izveštavao svojim foto-aparatom.

Kakav je majstor zanata bio, kao i kakva je atmosfera bila na večerašnjem otvaranju izložbe, pogledajte u galeriji ispod.

Glumac Svetislav Goncić pročitao je na otvaranju poruku Kaia Fafenbaha iz Rojtersa:

„Brate moj, samo je mali broj prijatelja i kolega kao što si ti. Svaki put kada si nekome poklonio svoje srce, postajao si njegov pravi brat – hvala ti što si nas tako bogato darivao, kako svojim prijateljstvom, tako i svojim fotografijama. Volim te! Zauvek! Tvoj Kai“.

 

Izložba se može pogledati do 20. novembra.

Srđan Sulejmanović Suki rođen je u Beogradu 2. oktobra 1967. godine. Karijeru je počeo 1988. godine kao fotograf u “Ekspres politici”. Pridružio se Agenciji EPA 1993. godine i u tom periodu pokrivao i pratio aktuelne sukobe u bivšoj Jugoslaviji, rat u Iraku, svetske zvaničnike, među kojima je bio Papa Jovan Pavle II, kao i prvi susret Džordža Buša i Vladimira Putina u Sloveniji

U periodu od 2005. do 2006. godine radio je za Agenciju EPA iz Francuske, a 2006. postao glavni regionalni fotograf za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Pragu. Pokrivao je mnogobrojne velike sportske događaje kao što su Svetsko i Evropsko prvenstvo u fudbalu, Svetsko prvenstvo u rukometu, zimske i letnje Olimpijske igre, Svetska i Evropska prvenstva u košarci, finala Lige šampiona, finala Lige Evrope, Svetska prvenstva u atletici, plivanju, fubalu za žene.  Od 2010. godine radio je kao zvanični fotograf Formule 1..

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar