Foto:Zoran Lončarević

Glumica Mirjana Mira Karanović dobitnica je nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, saopštili su organizatori Festivala evropskog filma na Paliću.

Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade „Aleksandar Lifka“ istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su angažmanom ostavili neizbrisiv trag u evropskoj kinematografiji. Glumica Mirjana Karanović je, od kako je debitovala u filmu „Petrijin venac“ (1980) u režiji Srđana Điđe Karanovića, ostvarila niz antologijskih uloga u jugoslovenskoj, srpskoj i regionalnoj kinematografiji i osvojila je brojna priznanja za svoj rad.

„Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumačke igre, raskošno izražajno bogatstvo i smelost kreativnog istraživanja. Odigrane Mirine uloge su velika kolona suprotnosti različitih žena, od prve, nepismene seljanke Petrije u ‘Petrijinom vencu’ do prošlogodišnje Mire Kušević u ‘Dnevniku Dijane Budisavljević’. Ona pred filmskom kamerom stoji slobodno, bez lažne maske i sa ogromnom ljubavlju, pa na ubedljiv i emotivan način tumači likove žena koje su ljudska mržnja i ravnodušnost teško oštetile, pokazujući da u svakoj od njih i u njoj samoj uvek ima snage za novu borbu“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Mirjana Karanović svetsko priznanje stekla je ulogom majke u filmu „Otac na službenom putu“ (1985) Emira Kusturice, igrala je glavnu ulogu u „Grbavici“ (2005) rediteljke Jasmile Žbanić, ostvarenju nagrađenom Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu.

 

Jedna je od svega pet glumica koje su dvaput dobile Zlatnu arenu u Puli, prošlogodišnja je laureatkinja nagrade „Dobričin prsten“ za životno delo, a tokom svoje četiri decenije duge karijere osvojila je i na desetine drugih nagrada za glumački rad, podsećaju na Palićkom festivalu.

Kao rediteljka je debitovala filmom „Dobra žena“ (2006), a bavi se i pedagoškim radom. Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2007. godine u zvanje redovnog profesora na predmetu gluma, a bila je i dekanka Akademije umetnosti u dva mandata.

Raniji laureati

Nagrada „Aleksandar Lifka“ dodeljuje se od 2000. godine, a svake godine Festival evropskog filma Palić ovu nagradu uručuje jednom inostranom i jednom domaćem laureatu. Među dobitnicima su do sada bili Mikloš Jančo i Milena Dravić (2000), Jirži Mencl i Dušan Makavejev (2001), Lučijan Pintilije i Gordan Mihić (2002), Kšištof Zanusi i Puriša Đorđević (2003), Margareta Fon Trota i Živorad Žika Mitrović (2004), Andžej Vajda i Eva Ras (2005), Teo Angelopulos i Velimir Bata Živojinović (2006), Ištvan Sabo i Ljubiša Samardžić (2007), Ken Louč i Goran Paskaljević (2008), Ken Rasel i Miki Manojlović (2009), Kosta Gavras i Goran Marković (2010), Lordan Zafranović i Srđan Karanović (2011), Žan Mark Bar i Zoran Simjanović (2012), Nikita Mihalkov i Emir Kusturica (2013), Klod Leluš i Mira Banjac (2014), Roj Anderson i Želimir Žilnik (2015), Ulrih Zajdl i Slobodan Šijan (2016), Kristofer Hampton i Slavko Štimac, Brajan Koks i Rade Šerbedžija (2018), Rajko Grlić i Miljen Kreka Kljaković (2019).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare