Palić: Ildiko Enjedi dobitnica nagrade “Aleksandar Lifka” 

Kultura 31. avg. 202014:57 > 15:43
Podeli:
Selektor Nenad Dukić, i direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović, Foto:Tamara Markić

Mađarska rediteljka Ildiko Enjedi druga je dobitnica nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji koju dodeljuje Festival evropskog filma Palić, saopštili su danas organizatori ove manifestacije.

Kako je ranije saopšteno prva dobitnica “Lifke” je naša glumica Mirjana Karanović.

Ildiko Enjedi je za film “O telu i duši“ dobila Zlatnog medveda na Berlinalu.

Italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“ koju festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Ovogodišnji festival na Paliću, dvadeset sedmi po redu, biće održan od 12. do 18. septembra u bioskopu “EuroCinema” i “Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću.

Glavnu takmičarsku selekciju čini 12 evropskih ostvarenja. Na svečanom otvaranju, 12. septembra, premijerno će biti prikazan film „Ime naroda” Darka Bajića.

Na programu će se naći film „Pinokio“ italijanskog reditelja Matea Garonea („Gomora“, „Rijaliti šou“, „“Dogman”).

Poznati francuski autor starije generacije Filip Garel biće na programu sa novim filmom “So od suza”, a veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand će na repertoaru biti s novim filmom  “Šarlatan”. 

Jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold dolazi s dramom “Undin”, koja je na ovogodišnjem Berlinalu dobila nagradu Fipresci i Srebrnog medveda za najbolju glumicu.

Najkontroverzniji film glavnog programa biće „Nataša“, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog.

Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film „Znoj“ Magnusa Von Horna, dok će se filmom “Lekcije iz persijskog” predstaviti reditelj Vladimir Perelman („Kuća peska i magle“, „Život pred očima“…).

Na Paliću će biti prikazani i filmovi „Divlja zemlja“ danske rediteljke Žanet Nordahl, „Valan“ mađarskog reditelja Bele Bagote, „Nada“ norveške rediteljke Marie Sødahl i „18% sivog” bugarskog reditelja Viktora Čučkova.

Festival će 18. septembra, van konkurencije, svečano zatvoriti „Hotel Beograd“ reditelja Konstantina Statskija.

Pročitajte još:

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari“ biće prikazani filmovi „Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap, „FOMO – strah od propuštanja” Atile Hartung iz Mađarske, „FREM“ slovačke rediteljke Vjere Čakaniove, „Ubij, pa napusti grad“ (Mariuš Vilcinski, Poljska), „Mater“ hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, „Partenon“ litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijski film „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića, domaći film „Sutra je još uvek juli” koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt, „Zaboravljeni” Darje Oniščenko iz Ukrajine, „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog.

Van konkurencije će u istoj selekciji biti prikazana ostvarenja „Prvi most“ Laile Pakalnine iz Letonije, „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, i „Patrole“ bugarskog reditelja Stefana Komandareva.

Žiri Festivala dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari”, FIPRESCi žiri za najbolji film, a na osnovu glasova posetilaca biće dodeljena i Gorki list nagrada publike.

“Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije”, saopštili su organizatori.

Komentari

Vaš komentar