Italijanskoj rediteljki nagrada Palićkog festivala

Kultura 09. jul. 202012:33
Podeli:
Foto:Promo

Italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier dobitnica je ovogodišnje nagrade "Underground spirit" za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije, saopštili su organizatori Festivala evropskog filma Palić.

Sara Fgaier najpoznatija je po ostvarenju „Gli anni“ („Godine“), za koje je pre dve godine osvojila Evropsku filmsku nagradu (EFA) za najbolju kratki film, a režirala je i kratke filmove „Arturo“ (2014) i „L’umile Italia“ („Skromna Italija“, 2014), učestvovala i kao jedna od rediteljki u ostvarenju „9×10“, dok je kao rediteljka, montažerka i producentkinja učestvovala i u brojnim drugim nagrađivanim filmovima, navodi se u saopštenju.

– Od samog početka mog filmskog poziva imala sam sreću da se pronađem u miljeu italijanskog nezavisnog filma i njegovom kreativnom okruženju, gde sam mogla da iskusim najveću moguću umetničku i stvaralačku slobodu. Od prvih samostalnih produkcija do osnivanja sopstvene organizacije, cilj mi je uvek bio da branim i zaštitim nezavisnost i slobodu, osnovu moje umetničke kreativnosti – rekla je Sara Fgaier povodom priznanja.
Ona je istakla da je počastvovana nagradom Festivala evropskog filma Palić.

Sara Fgaier Foto:Promo

– Ova nagrada je dragoceni poklon, priznanje za mojih prvih 15 godina rada i osnažujuća amajliju za one koje dolaze – dodala je rediteljka.

Dobitnici nagrade posvećen je i omaž program, u okviru kojeg će biti prikazan kratki film o njenom radu u režiji Stefana Franće i njena ostvarenja „Il treno va a Mosca“, na kom je bila montažerka, segment iz filma „L’umile Italia“, „La bocca del lupo“ (montažerka), „Gli anni“ (rediteljka/montažerka) i „Bella e perduta“ (montažerka i ko-producentkinja).

Nagrada Underground spirit, ustanovljena 2008. godine, dodeljena je do sada F. Ž. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, Norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom tandemu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, braći Buharov iz Mađarske, umetničkoj grupi pet španskih reditelja koju je britanski filmski magazin Sight & Sound nazvao „Električnim jahačima Apokalipse“, te jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, jednom od začetnika crnog talasa Karpu Godini, francuskom animatoru, reditelju i vizuelnom umetniku Bertranu Mandikou, italijanskoj rediteljki i scenaristkinji Tic Kovi i austrijskom reditelju i fotografu Rajneru Frimelu.
Prošlogodišnji dobitnik nagrade bio je francuski reditelj Žan Šarl I.

Održavanje 27. izdanja Festivala evropskog filma Palić planirano je od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival evropskog filma Palić zakazan je za avgust Foto:Promo

Na 27. festivalskom izdanju međunarodni žiri dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“, a biće dodeljena i nagrada publike na osnovu glasova. Takođe, i FIPRESCi žiri dodeljuje nagradu za najbolji film, navode organizatori.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih epidemioloških odredbi i preporuka u skladu sa aktuelnom zdravstvenom situacijom, u cilju prevencije COVID-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije, saopštili su organizatori.

Komentari

Vaš komentar