Joni Mitchell Foto:Samuel Corum / AFP / Profimedia

Slavna kantautorka Džoni Mičel pridružila se kolegi Nilu Jangu u zahtevu da i njena muzika bude skinuta sa Spotifaja zbog dezinformacija koje ova platforma "širi o koronavirusu", preneli su svetski mediji.

– Neodgovorni ljudi šire laži zbog kojih mnogi gube živote – ovim rečima je čuvena kantautorka Džoni Mičel obrazložila zahtev za uklanjanje njenog muzičkog portfolija sa Spotifaja.

Prvi je „povukao nogu“ Nil Jang koji je u ponedeljak postavio ultimatum Spotifaju u kome je stajalo da „biraju između njega i Džoa Rogana“, podkastera koji je na stubu srama jer je širio dezinformacije o koronavirusu. Spotifaj je, očigledno, izabrao Rogana, s obzirom da je Jangova muzika dva dana kasnije uklonjena sa najpopularnije striming platforme.

– Stojim rame uz rame, solidarna sa Nilom Jangom i svetskom naučnom i medicinskom zajednicom po ovom pitanju – navela je Mičelova u postu koji je podelila sinoć na svojim društvenim mrežama, priloživši i otvoreno pismo koje je grupa naučnika i medicinskih radnika, njih gotovo 300, uputila Spotifaju protestujući što strimuje Roganov podkast „Joe Rogan Experience“.

U pismu Rogana optužuju da širi čitav niz neistina i propagira nepoverenje u nauku i medicinu i pozivaju Spotifaj da „preduzme korake i spreči dezinformacije na svojoj platformi“, podseća BBC.

I dok Mičelova u svom postu nije pominjala Rogana, nije zgoreg pomenuti da sa Nilom Jangom deli mnogo toga zajedničkog. Naime, oboje su legendarni kantautori koji potiču iz Kanade, a odavno su se nastanili u Kaliforniji. Osim toga što su veliki prijatelji, i jedno i drugo patili su kao mladi od dečje paralize, u doba kada još uvek nije postojala vakcina protiv poliomijelitisa. Otuda i ne čudi što mu se pridružila u borbi protiv antivaksera.

Neil Young Foto:EPA-EFE/NILS MEILVANG

Podsetimo, i krajem oktobra 2020. Džoni Mičel je objavila kompilaciju „Joni Mitchell Archives Vol 1: The Early Years (1963-1967)“:

– Baš sam sinoć ležala u krevetu misleći kako je krajnje vreme da nabavim novu mačku – pričala je tada Džoni reditelju Kameronu Krou, priznajući da već ima jednog mačora, ali i silne vrapce, i otkrivši da se na neobičan potez odlučila na nagovor starog prijatelja i sunarodnika Nila Janga. Takođe, njeno izvođenje pesme „Sugar Mountain“ kanadskog kantautora bilo je jedno od brojnih iznenađenja na toj kompilaciji.

Joni Mitchell Foto:UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Jang, autor hitova kakvi su „Harvest Moon“ ili „Heart of Gold“, nakon „propalog“ ultimatuma Spotifaju oglasio se polovinom nedelje preko svojih advokata novim pismom u kojem je poručio:

Odmah obavestite Spotifaj da otkazujem dostupnost svoje muzike na toj platformi što je pre moguće“.

I Spotifaj je uklonio svu muziku, ali uz nadu da će se kantautor uskoro predomisliti. Nisu želeli da se osvrću na optužbe da Rogan propagira lažne informacije, saopštivši samo da su „uklonili više od 20.000 različitih podkast epizoda od početka pandemije“.

Roganov podkast najpopularniji je na Spotifaju sa više od 200 miliona strimova svakog meseca. Striming platforma je prava na emitovanje ovog podkasta platila, kako je prenela agencija AP, stotinu miliona dolara.

Džoni Mičel, jedna od najuticajnijih dama u pop kulturi 20. veka, kojoj je danas 78 godina, ima više od 3,7 miliona slušalaca na Spotifaju svakog meseca. Samo pesme „Big Yellow Taxi“ i „A Case of You“, koje je potpisala, imaju više od stotinu miliona strimova na Spotifaju.

Isto kad i Mičelova oglasio se i Jang. Na svom zvaničnom sajtu napisao je da se od kada je „napustio Spotifaj, oseća bolje!“

– Privatne kompanije imaju pravo da biraju način ubiranja profita, kao što ja mogu da biram da svojom muzikom ne podržavam platformu koja širi štetne informacije. Srećan sam i ponosan što sam solidaran sa zdravstvenim radnicima na prvoj „liniji fronta“ koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi pomogli drugima – zaključio je Nil Jang.

Bonus video:

Kontra pravila ikone pank muzike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare