Foto: Privatna arhiva

- Pozitivni osećaji bili su prošarani čudnim osećajem stida i ogoljenosti, jer sam u tim istinitim pričama koje čitaoci imaju prilike da pronađu u knjizi, prilično dao sebe na tacni i ogolio se bez rezerve, kaže za Nova.rs ovaj svetski slavan džez pijanista, o svom književnom prvencu.

Knjiga se zove kao i moj treći autorski album – „Slučajni nomad“ jer je to simboličan naziv za putešestvije o kojima pišem a koje predstavlja svojevrsni autobiografski osvrt na događaje, ljude i mesta koje sam sretao i prolazio u svojim avanturama, kaže za Nova.rs džez pijanista Dimitrije Vasiljević koji je objavio svoju prvu knjigu u izdanju Srednje zemlje.

„Slučajni nomad“ ima tri celine. Pored – „Priče“, postoji poglavlje „Ljudi“, gde piše o različitim zanimljivim ličnostima koje je sretao, i „Beograd“, posvećen njegovom rodnom gradu.

Dimitrije Vasiljević (36) diplomirao je na Fakultetu muzičkih umetnosti a potom i na Berkli muzičkom koledžu u Bostonu, čiji je bio stipendista i gde je dva puta nagrađivan za posebna dostignuća na klavirskom odseku. Master studije je završio na Njujorškom univerzitetu, a doktorirao na Univerzitetu Ilinois. Docent je na Xavier University of Louisiana.

Objavio je albume – solo klavirski „Metaphor“ i autorske „The Path of Silvan“ (Put Silvana) i „Accidental Nomad“ („Slučajni nomad“) i “Us” (“Mi”).

#related-news_1

Kaže da nikada nije planirao da bude pisa, ali otkriva kako je nastala njegova knjiga.

– Svoj dar za pisanje sam otkrio sasvim slučajno, pre mnogo godina, kad sam neobavezno počeo da pišem na Fejsbuku svoja zapažanja sveta i prilika u njemu, kao i da opisujem razne događaje i avanture koji su mi se dešavali tokom burnih godina snalaženja i studentskog, kao i kasnije profesionalnog života u Americi. Vremenom sam stekao prilično veliku publiku, kako iz Srbije, tako i sa područja bivših jugoslovenskih republika, ali i naših ljudi u rasejanju. Dugo sam dobijao stotine poruka od svojih čitalaca, da bi voleli da vide sve te tekstove objedinjene u knjigu – objašnjava Dimitrije i priznaje da je knjigu stvarao na veoma neobičan način jer dok je nastajala, nije bio svestan da je piše.

Foto: Privatna arhiva

To je zato što je, ističe, sastavljena od statusa sa Fejsbuka koje je pisao u poslednjih sedam godina.

– Oni su nastajali spontano, sukcesivno, u trenucima inspiracije i u jednom dahu, bez kasnijeg ispravljanja i korigovanja. Taj proces ima dosta sličnosti sa komponovanjem, jer kad pišem muziku, takođe je kreiram spontano, i samo i isključivo u trenucima inspiracije. Nikada ne teram sebe da komponujem, niti to doživljavam kao nekakvu rutinu koju moram redovno da obavljam. Zato moji muzički albumi jako dugo nastaju, po dve, tri godine, jer svaka kompozicija mora da odživi svoj život u meni, da bi malo po malo ispadala na papir – priča Vasiljević.

Kako je “Slučajni nomad“ njegov do sada najuspešniji album, koji se pre tri godine takmičio u četiri kategorije za Gremi nominacije, otkriva da je želeo da malo te dobre karme pređe i na knjigu koja je njegov literarni prvenac.

– Događaji iz knjige su mahom nastajali istovremeno kad i mnoge od kompozicija, pa i sam album „Slučajni nomad“, tako da se moja muzika i knjiga prožimaju ne samo tematski, već i hronološki. Izdavaču sam poslao samo one priče za koje sam smatrao da su reprezentativne, inspirativne, zanimljiive i istinite. U ovoj knjizi se ne bavim fikcijom. Sem jedne, svaka priča je istiniti događaj. Takođe, u ovu knjigu nisam uključio svoj drugi deo Fejsbuk pisanija, a to su društveno-politički osvrti i komentari, filozofska razmišljanja i socijalne kritike, jer su to škakljive dnevne teme koje smatram da treba da ostanu na toj društvenoj mreži i nisam želeo da ih mešam sa sagom o slučajnom nomadu – naglašava poznati džez pijanista koji je od detinjstva pasionirani čitalac.

Foto: Privatna arhiva

Uglavnom voli da čita domaće pisce, a omiljeni mu je Goran Petrović.

– Ali, čitao sam u životu svašta, od stripova, do ruskih klasika, od istorijskih spisa do Stivena Kinga, od beletristike do svetih otaca i filozofskih dela. Zavisi od perioda života u kojem se nalazim, tako biram šta ću da čistam. Baš kao i u muzici u kojoj kao slušalac uživam u zaista širokom spektru žanrova, bez mnogo predrasuda i elitističkih poriva, tako i u književnosti volim svašta da probam i da svačemu dam šansu. Nikada se ne zna kakav novi svet će mi se nekom knjigom otvoriti.

Na promociji knjige, koja je održana krajem 2021. godine, Dimitrije Vasiljević kaže da se osećao ponosno, zadovoljno, ali i vrlo neobično.

– Pozitivni osećaji bili su prošarani čudnim osećajem stida i ogoljenosti, jer sam u tim istinitim pričama koje čitaoci imaju prilike da pronađu u knjizi, prilično dao sebe na tacni i ogolio se bez rezerve. Takođe, do sada sam u životu odsvirao hiljade nastupa i ta vrsta treme mi je postala rutinska, ali dok sam čitao svoje priče naglas prisutnima, moram priznati da mi nije bilo svejedno jer nisam navikao na takvu vrstu javnog nastupa – otkrio je Dimitrije koji se već 22. januara vraća u Nju Orleans.

Bonus video: Bend „Dubioza kolektiv“ oduševio poslanike u Savetu Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare