Foto: Promo

Aleksandar Erdeljanović i Sandra Perović, kako Nova.rs nezvanično saznaje, podneli su ostavke na članstvo u Upravnom odboru Filmskog centra Srbije.

UO Filmskog centra Srbije bez obrazloženja odbio je da dodeli sredstva za finansiranje i sufinansiranje filmove „Škartovi“ Srđana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika. Prethodno je Konkursna komisija FCS predložila da im se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. u kategoriji Pozivni konkurs za eminentne reditelje.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije na sednici 25. novembra 2021. doneo je odluku da odbije predlog svoje Konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu u kategoriji Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje. U obrazloženju stoji samo da je ta odluka doneta većinom glasova članova UO.

„Ja sam ostavku dao pre ove sednice, iz privatnih razloga zbog nagomilanih obaveza, tako da nisam u situaciji da komentarišem ovu odluku“, rekao je za Nova.rs Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Novinarka Sandra Perović bila je nedostupna na naš poziv.

Upravnom odboru Filmskog centra Srbije su i Jelena Trivan predsednik, Vladan Živković, Aleksandar Conić, Petar Jakonić, Miroljub Stojanović, Anđelija AndrićKao i reditelj Miroslav Lekić koji je ljubazno saslušao zbog čega ga zovemo, ali umesto komentara prekinuo je vezu.

Protiv ove odluke UO FCS, može se podneti žalba Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

BONUS VIDEO: Goran Marković: Neću da sarađujem sa ovom mračnom vlašću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare