milena

Izložba "Milena JNK: Duga u oblaku" biće otvorena u petak 28. oktobra u 19 časova u Modernoj galeriji Beograd.

Pre nekoliko meseci navršilo se godinu dana od smrti značajne umetnice Milene Jeftić Ničeve Kostić. Slikarka, kostimografkinja, scenografkinja i kreatorka lutaka preminula je 25. maja 2021. u 78. godini u Beogradu posle duge i teške bolesti, a nešto više od 12 meseci nakon odlaska umetnice izložba „Milena JNK: Duga u oblaku“ podseća na njen bogati opus. 

Postavka, nastala u saradnji Moderne galerije Beograd i Kuće legata, fokusirana je prevashodno na ranu fazu umetnosti Milene Jeftić Ničeve Kostić, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina. Uz cikluse „Bele slike“, „Životinje“ i „Glave“, izložba donosi dela iz privatnih kolekcija, kao i nekoliko dela iz Mileninog legata koji se čuva u Kući legata. 

Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK (skraćenica prezimena je pseudonim koji je rado koristila), rođena 1943. u Tomašecu, bila je multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva, podsećaju organizatori izložbe. 

Foto: Promo

– Varijante „Bele slike“, ciklusi „Krojački saloni“ i „Popravke čarapa“ duguju dosta i satima njenog boravka u pozorišnim krojačnicama, okruglim, belim, praznim licima pozorišnih lutaka. Potom, sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, umetnica se upušta u niz neumornih slikarskih optičkih i kolorističkih eksperimenata, bliskih „pattern painting-u“, op artu i pop artu. Njihov najpoznatiji domet je jarko animalističko slikarstvo na ivici apstrakcije, ciklus „Životinje“, započet u Parizu, za koji je dobila otkupne nagrade Oktobarskog salona i Prolećne izložbe (1983). Birajući za svoje junake egzotične životinje, polazeći od atraktivnosti printa, koji je u prožimanju sa pozadinom slike, Milena ciklus završava slikama na ivici apstrakcije. Manji ciklus „Glave“ u pastelu, na ivici naivnog slikarstva, šarenila dečjih drvenih bojica, govori o (ne) mogućnosti, pokušajima komunikacije. Poslednje dve decenije života, od 2000. upušta se u snažno, „rasno“, „punokrvno“ slikarstvo još izrazitijih boja čiji je jedini motiv svet flore, cvetnica, kasnije i lisnatih biljaka ili tropskog rastinja, kada radi cikluse „Cvetanje“ i kasnije, „Tropi“, zbog čega je porede sa jednom drugom slikarkom tkz. „ženskog rukopisa“ i tematike, Džordžijom O Kif – navodi u katalogu Ana Popović Bodroža.

Foto: Promo

Izložbu prati i katalog sa raspravnim tekstom o Mileni JNK, njenim ciklusima i legatima, čiji je autor Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata. Osim radova koje se mogu videti na izložbi, u katalogu je reprodukovano nekoliko dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu i Muzeja Zepter u Beogradu. 

Foto: Promo

Izložba će trajati do 24. novembra.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar