Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Ljiljana Dragutinović i Dragana Storivoski na otvaranju Filmskih susreta. Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Predsednica žirija Festivala glumačkih ostvarenja - Filmski susreti u Nišu, Ljiljana Dragutinović, rekla je za Nova.rs da se raduje što je ponovo deo ove manifestacije, ali da je ove godine prilično tužna.

– Ne mogu da verujem da je Ministarstvo kulture skresalo budžet glumcima. Znamo da je bila pandemija i da pomažu sve redom, a za ovaj festival su nagrade glumcima finansijski baš dobro skresali, otprilike za 30 odsto, i to stvarno nije u redu. To me jako boli. Za sve ima, a nema para za glumce, koji su bili u nezavidnoj situaciji godinu dana unazad. Nije kriv ni festival, ni grad Niš, nego Ministarstvo kulture – rekla je glumica.

Pored nje u žiriju su još Svetislav Bule Goncić i Branislav Tomašević.

Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Ljiljana Dragutinović i Svetislav Bule Goncić Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

– Pred žirijem je težak posao jer smo imali izvanrednu produkciju ove godine. Posebno mi je drago što vidim nove, mlade glumce, njihov talenat i entuzijazam. Neverovatni su! Ne sumnjam da će i oni zavoleti ovaj festival koji pamtim po dobroj atmosferi. Na njemu se rekapitulira glumačka godina a mi smo izuzetno jaka nacija po ovoj profesiji – rekao je za Nova.rs Svetislav Bule Goncić.

„Toma“ na otvaranju

Aplauz, ovacije i suze! Ovako je publika u Niškoj tvrđavi „ocenila“ film „Toma“ reditelja Dragana Bjelogrlića, kojim su u subotu uveče otvoreni 56. Filmski susreti u gradu na Nišavi. To je ujedno bila i premijera ovog ostvarenja za gledaoce u Srbiji.

Premijera filma „Toma“, Filmski susreti Niš. Foto:FoNet/Kostadin Kamenov

Na krcatoj Letnjoj sceni, publika je sa nestrpljenjem iščekivala da vidi film „Toma“. Projekcija je kasnila jedan sat jer sugledaoci, koji su čekali u redovima, morali da prođu strogu epidemiološku kontrolu. Iako se na svečanom otvaranju po tradiciji glumci poklanjaju pre početka prikazivanja filma, ovoga puta su prekršili to pravilo i pozdravili publiku nakon projekcije. Vredelo ih je čekati.

Premijera filma Toma Foto:FoNet/Kostadin Kamenov

Skoro cela ekipa filma je došla predvođena Bjelom i koproducentom Željkom Joksimovićem, tako da je više od 20 članova ovog ostvarenja izašlo na Letnju pozornicu – Milan Marić koji igra legendarnog pevača, Tamara Dragičević koja tumači Silvanu Armenulić, Andrija Kuzmanović kao menadžer Vlada Drda, Petar Benčina u ulozi doktora, Milena Radulović koja je igrala Tominu treću suprugu Nadu, Sanju Marković, još jednu suprugu, Olivera Bacić je tumačila Lepu Lukić, Radomir Nikolić je igrao Zorana Radmilovića, Đorđe Stojković je glumio Kemala Montena… Iznenađenje su bili Aco Pejović i Suzana Branković, koji su filmu pevali Tomine i Silvanine pesme.

Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Uvek dobra atmosfera

Glumci vole Niš i Niš voli glumce. I tako već 56. godinu zaredom na Filmskim susretima kada gradonačelnik preda ključ grada predsednici žirija festivala na čuvanje i kada su glumci ti koji ugošćuju Nišlije na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Svetislav Bule Goncić, Dragana Sotirovski i Ljiljana Blagojević Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Svečani program otvaranja Filmskih susreta vodili su glumci Dragana Mićanović i Radomir Nikolić, a Nebojša Dugalić je veče uveličao muzikom i pesmom. Njegovim kazivanjem pesme Vitomira Nikolića „Drumovi će poželjet ludaka“, posvećene Pavlu Vuisiću, najavljena je Ljiljana Blagojević, kojoj je Nagradu „Pavle Vuisić“ uručio Vladan Živković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije i umetnički direktor festivala. Blagojević se nadahnutim govorom obratila publici i festival proglasila otvorenim.

Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Nebojša Dugalić. Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Inače, 56. Filmski susreti trajaće do 27. avgusta kada će biti dodeljene nagrade a najvažnije su Gran-pri Naisa, za najbolje glumačko ostvarenje, „Carica Teodora“ za najbolju žensku i „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar