Uručenje donacije Kolarčevoj zadužbini Foto:Promo/Kolarac

Kolarčeva zadužbina dobila je donaciju u iznosu od 65.000 dinara koja je namenjena za realizaciju Beogradskog Šopen festa, planiranog za ovu godinu, navodi se u saopštenju iz ove institucije.

Direktorke Međunarodnog centra za muziku „Eva“ Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić uručile su ovu donaciju, koja je takođe usmerena ka razvoju programske delatnosti Kolarca, precizira se u saopštenju.

Beogradski Šopen fest ove godine obeležava deceniju postojanja, a ustanovljen je kako bi slavio muziku jednog od najvećih kompozitora – Frederika Šopena, uz promociju vrhunskog međunarodnog i nacionalnog pijanizma sa fokusom na mladim talentima.

Festival je odskočna daska mnogim domaćim pijanistima koji su na daskama Velike sale Kolarčeve zadužbine imali priliku da se prvi put susretnu sa velikom pozornicom, što je značajno doprinelo razvoju njihove koncertne karijere.

Misija donatora – Međunarodnog centra za muziku „Eva“ jeste podizanje svesti o važnosti finansijske pomoći od strane pojedinaca i privrednih društava u cilju očuvanja kulture i umetnosti Beograda.

Ovaj centar je dva puta bio domaćin master klasa baritona Davida Bižića, kao i master klasa džez pijaniste Dimitrija Vasiljevića, oba svetski priznata domaća umetnika.

Kolarčev narodni univerzitet Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ilija Milosavljević Kolarac je 1878. godine testamentom ostavio svoju imovinu srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture, a zgrada Kolarca svečano je otvorena 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije.

Prilikom uručenja donacije, predstavnici „Eve“ i Kolarca složili su se da je, pored podrške Ministarstva kulture i informisanja, važno podsticati donatorske inicijative u kulturi i umetnosti, kao činu razvoja filantropske svesti u društvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar