Beogradski Šopen Fest/Foto:Promo

Ciklus koncerata, koji će najaviti deveti Beogradski Šopen Fest (BŠF), pod nazivom "U susret Šopen Festu", počinje 29. februara u Kolarčevoj zadužbini, najavilo je udruženje “Kreartiva”.

Na promenadnom koncertu „Kako se sluša Šopen“, koji počinje u 11 sati, uz mlade talente muzičkih škola, moderator Miloš Milovanović predstaviće mališanima lik i delo Frederika Šopena na originalan i zanimljiv način, što če biti ujedno proslava rođendana „pesnika klavira“.

Za 2. mart je najavljen dvodelni program u Skupštini grada Beograda sa pošetkom u 18 sati.

Uprvom delu koncerta u okviru ciklusa „Podijum mladih“, nastupiće Bogdan Dugalić i Arijan Petrovski, dobitnici više nagrada na značajnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, a na programu će, pored Šopenovih dela, biti i kompozicije Griga i Prokofjeva.

U drugom delu programa će pijaniskinja česko – srpskog porekla Biljana Urban izvesti dela Šopena, Betovena, Debisija i Jana Urbana.

Biljana Urban nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama, a njene koncerte prate ocene „posebna liričnost i rafiniranost, savršensto zvuka i osećaja za tempo, prvorazredno umeće“. „Ona svira sa veličanstvenim nadahnućem i dubinom“, ističu kritičari.

Urban je unuka je češko – srpskog kompozitora Jana Urbana (1875 -1952), koji je značajan deo života proveo u Srbiji gde je doprineo razvoju umetničke muzike i muzičkog života i ostavio bogatu zaostavštinu.

Biljana Urban posvećeno oživljava opus svoga dede i izvodi njegova dela u kojima je vidno prisutan uticaj Frederika Šopena.

Deveti Beogradski Šopen Fest biće posvećen proslavi 30 godina od osnivanja „Šopenijade“, svoje preteče, prve revije mladih talenata na Balkanu posvećene „pesniku klavira“.

U aprilu će biti održani „Dani Šopena“, a u oktobru „Jesenji odjeci“.

BŠF je internacionalna, kulturno-obrazovna manifestacija, koju od 2012. godine organizuje umetničko udruženje „Kreartiva“, sa Muzičkom školom „Stanković“ kao domaćinom i Ambasadom Republike Poljske u Beogradu kao generalnim sponzorom.

Festival populariše klasičnu muziku, predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora Frederika Šopena, a obuhvata pijanističko takmičenje, reviju mladih talenata – učenika i studenata klavira iz Srbije, regiona i Evrope, koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice za decu.