Novak Mijović Trio, Tribute to Miles, Džez za Dž, Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival
Foto: Promo

Koncertni program devetog ciklusa "Džez za dž" zakazan za sutra, sa početkom od 13 sati u Domu omladine, posvećen je obeležavanju 30 godina od smrti legendarnog Majlsa Dejvisa (1926 – 1991), jednog od najuticajnijih džez trubača i kompozitora, saopšteno je iz DOB-a.

Muzički omaž velikom umetniku, trubaču i kompozitoru Majlsu Dejvisu koji je upisan zlatnim slovima u istoriju džeza kao jedan od najznačajnijih muzičara 20. veka, prirediće u Domu omladine trio našeg istaknutog trubača Novaka Mijovića, u kojem nastupaju Branko Marković (kontrabas) i Milovan Paunović (klavir).

Mijović je završio studije na Muzičkoj akademiji (Kosovska Mitrovica), a kao član Big Benda RTS-a nastupao je s eminentnim džez muzičarima kao što su Beni Golson, Džesi Dejvis, Edi Henderson, Bred Lili, Stjepko Gut, Duško Gojković, Nikola Mitrović… Kao mladi predstavnik Srbije i Crne Gore, tokom 2007. godine nastupao je s Big Bendom Evropske radiodifuzne unije širom Evrope i Azije. Od 2008. stalni je član međunarodnog okteta Duška Gojkovića, s kojim nastupa na evropskoj džez sceni. Takođe, bio je član benda Duška Gojkovića na albumima „Balkan Jazz“ (2011) i „Latin Haze“ (2014), koje je izdala Enya Records.

Na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu postao je asistent Stjepka Guta 2012. godine, a od 2018. docent za užu umetničku oblast Džez truba.

Branko Marković (rođen 1957. u Novom Sadu), završio je kontrabas na FMU u Beogradum i nastupao je sa svim značajnim domaćim muzičarima i bendovima, kao i sa velikanima svetske džez scene, kao što su: Čet Bejker, Lester Bouvi, Don Moje, Filip Katerin, Alvin Kvin, Tony Lakatoš… Redovan član Big benda Radio Televizije Srbije postao je 1988. godine i sa ovim orkestrom svirao je i snimao sa poznatim solistima, poput Benija Golsona, Edija Hendersona, Klarka Terija, Duška Gojkovića, Rendija Brekera, Džona Fadisa… Predavao je kontrabas i male ansamble na džez odseku Muzičke škole „Stanković“, a suosnivač je i umetnički direktor North City Jazz & Blues Festivala u Kosovskoj Mitrovici od 2003. i  Whitefield Jazz Festivala u Bijelom Polju.
 
Milovan Paunović (rođen 1980. godine u Beogradu“ od 1998. je profesionalno angažovan kao klavirista, klavijaturista, vođa sastava i kompozitor. Sarađivao je sa mnogobrojnim muzičarima, poznatim i priznatim autorima kao i sa nekim od najvećih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Učestvovao je u muzičko-scenskim projektima u pozorištu kao muzičar, izvođač i kompozitor. Aktivno svira džez u pratećim sastavima najpoznatijih beogradskih džez pevačica i drugih solista kao i u sopstvenom klavirskom triju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar