Dodeljene CineLink Industry Days nagrade Foto: sff.ba

Na Sarajevo film festivalu održano je 22. izdanje CineLink Industry Days, na kojem su predstavljeni projekti u različitim formatima i fazama razvoja iz Jugoistočne Evrope i regiona MENA. CineLink je dodelio nagrade u ukupnom iznosu od 130.000 evra i 73.500 evra u uslugama.

Žiri Eurimages nagrade radio je u sastavu Konstantinos Kontovrakis, Janine Jackowski (Komplizen Film) i Illinka Teodorescu (Romanian Film Center).

Rediteljka Milica Tomović dobila je „Eurimages co-production development nagradu“ za „Big women“ u vrednosti od 20.000 evra. U timu ovog projekta su Dragana Jovović i Jelena Radenković (produkcija), a produkcijske kompanije su Non-Aligned Films, Big Time Production.

Milica Tomović. Foto: Irena Canić/Filmski centar Srbije/Promo
Milica Tomović. Foto: Irena Canić/Filmski centar Srbije/Promo

Posebnu „Eurimages co-production development“ nagradu dobio je Philip Sotnychenko za projekat iz Ukrajine i Litvanije “Times new roman”. Produkcija: Valeria Sochyvets, produkcijska kompanija: Contemporary Ukrainian Cinema. Nagrada u vrednosti od 20.000 evra.

Za CineLink nagradu Filmskog Centra Srbije i Filmskog Centra Crne Gore odlučivao je žiri Ivan Karl (Filmski centar Srbije), Aleksandra Božović (Filmski centar Crne Gore), Behrooz Hashemian (Silkroad Production), Čedomir Kolar (A.S.A.P. Films) i Savina Neirotti (Torino Film Lab).

Nagrada Filmskog Centra Crne Gore od 10.000 evra otišla je za projekat „Hystera“ koji potpisuje Asimina Proedrou. Produkciju je radila Maria Kontogianni, a produkcijska kompanija je Wild At Heart. Koprodukcija Grčke, Slovenije i Francuske.

Rediteljka Aida Begić, sa producentkinjom Snežanom van Houwelingen podržana je od Filmskog centra Srbije sa 10.000 evra za “Air in a bottle” produkcijske kompanije: Film House Sarajevo, This and That Productions. Zemlje: Bosna i Hercegovina, Srbija.

Director Aida Begić, Sarajevo Film Festival Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

U žiriju za međunarodnu ARTEKino nagradu bila je Mathilde Hersant (ARTE France Cinéma), a osvojio ju je projekat iz Srbije Matije Gluščevića „Uptight ass“. Produkciju potpisuje Čarna Vučinić. Produkcijska kompanija je Naked. Nagrada je u vrednosti od 6.000 evra.

Matija Gluščević Foto: Fadil Šarki

Za Cinelink drama nagrade odlučivao je žiri: Cia Edström (Göteborg Film Festival), Neerja Narayanan (Multi-hyphenate Creative Producer/Studio), Executive/Consultant/Writer i Ivana Miković (Firefly).

Nagrada Hrvatskog audiovizuelnog centra pripala je Filipu Jokanoviću za “Pray for us”. Produkciju potpisuju Jon Gojani i Sara Stijović, a produkcijska kompanija je Kot Productions. Zemlje: Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, a nagrada u vrednosti od 15.000 evra.

Reditelj Igor Jelinović dobio je Nagradu Turske nacionalne radio-televizije za “Honey bunny”. Produkciju potpisuje Rea Rajčić, a produkcijska kompanija Companies je Eclectica, Baš-Čelik. Zemlje su Hrvatska i Srbija, a nagrada je u vrednosti od 25.000 evra.

Celokupan spisak nagrađenih možete naći na zvaničnom sajtu festivala.

Bonus video: Džon Torturo na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar