Gordan Matić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Mi, zaposleni u Filmskom centru Srbije, sproveli smo na vreme i u skladu sa usvojenim budžetom ovaj kao i ostale konkurse. Kako direktor nema pravo glasa u UO, ne bih davao sebi pravo ni da komentarišem ono na šta nisam mogao da utičem, kratko je prokomentarisao za Nova.rs Gordan Matić, direktor FCS odluku Upravnog odbora ove ustanove da odbije predlog Konkursne komisije da dodeli sredstva za finansiranje i sufinansiranje filmova trojice uglednih filmskih stvaralaca čija su ostvarenja proslavila domaću kinematografiju.

To su Želimir Žilnik, Goran Marković i Srđan Dragojević koji su sa novim projektima, čiji su scenaristi i reditelji, aplicirali na Pozivni konkurs za eminentne reditelje. Konkursna komisija FSC, u čijim redovima su stručnjaci iz filmske umetnosti, dali su zeleno svetlo za dodelu finansijskih sredstava.

Srđanu Dragojeviću za film „Škartovi“ (Produkcija Delirium DOO) predloženi iznos je bio 30 miliona dinara, Goranu Markoviću za ostvarenje „Doktor D“ (Produkcija Tihomir Stanić DOO) 24 miliona i Želimiru Žiliniku 16 miliona za film „Sloboda ili barbarizam“ (Playground produkcija DOO).

Na sednici Upravnog odbora održanoj 25. novembra, većina prisutnih članova je bila protiv predloga Konkursne komisije. Ovaj presedan prati i činjenica da UO FCS nije obrazložio svoju odluku.

BONUS VIDEO: Gordan Matić: Zbog čega treba da pogledate „Pucnji u Marseju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar