Dimitris Papajoanu
Dimitris Papajoanu, predstava, "Mastilo" Beogradski festival igre. Foto: Julian Mommert/Promo

Komad "Mastilo" grčkog koreografa, reditelja i vizuelnog umetnika Dimitrisa Papajoanua, zvezde 18. Beogradskog festivala igre, izveden je sinoć sa uspehom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a publika će moći da ga vidi u istom prostoru i večeras od 20 sati.

Publika Beogradskog festivala igre mogla je u ranijim izdanjima da vidi Papajoanuove komade „Mrtva priroda“, od kada je čuveni umetnik fasciniran naučnikom Nikolom Teslom i ta se fascinacija, kako je rekao, nastavlja i u „Mastilu“ u kom je električna energija „zamenjena“ vodom. U komadu sa zahtevnom scenografijom igraju Šuka Horn i sam Papajoanu.

Predstava Ink Festival igre
Predstava „Mastilo“ Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

„Telo je fascinantna mašina, a način na koji erotski pogled može da transformiše telo jedna je fascinantna priča“, kaže slavni umetnik.

Papajoanu navodi da u poslednje vreme u svom radu „pokušava da se dotakne velikih pitanja ljudske egzistencije“.

Predstava Ink Festival igre
Aja Jung Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

„Želim da otkrijem kako se nosimo sa gubitkom lepote, sa činjenicom da gravitacija sve uzima, sa idejom smrti, kako se suočavamo sa trenutnom žudnjom za duhovnim, kako da se sprijateljimo sa životinjom u nama ili kako da pobegnemo od nje. Ovo su u osnovi egzistencijalna pitanja koja se bave filozofskim problemima, ali ne mislim da sam veliki mislilac. Naprotiv, ja se igram sa ovim idejama, kao čovek i kao umetnik“, navodi Papajoanu.

Predstava Ink Festival igre
Predstava „Mastilo“ Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Komad je premijerno izveden prošle godine u Torinu, a nakon Novog Sada biće odigran na Festivalu igre, gde je najavljen kao jedan od najvažnijih događaja ove čuvene smotre.

Predstava Ink Festival igre

„Mastilom“ se zatvara prolećni deo 18. izdanja Beogradskog festivala i gre na kom su do sada nastupile trupe Švajcarske, Belgije, Italije, Amerike, Izraela i sa Kube.

Jesenji deo festivala trebalo bi da počne 8. septembra predstavom kompanije Magi Maren iz francuskog Sen Foa le Liona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar