Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Igrači Njujork siti baleta su sleteli su sinoć, posle 28 sati leta, na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu i nastupiće večeras u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru Beogradskog festivala igre.

Solisti Njujork siti baleta, predvođeni prvakom Danijelom Ulbrihtom i primabalerinom Sarom Lejn, u uvertiri za 18. izdanje Beogradskog festivala, nastupiće sa programom „Veče zvezda“ u okviru kog će izvesti osam komada na muziku Astora Pjacole, Petra Iljiča Čajkovskog, Arva Parta, Henrika Vijevskog i Majkla Džeksona. Koreografiju za ove komade potpisuju velika imena američke baletske scene poput Džeroma Robinsa i Žorža Balašina, kao i savremeni koreografi koji su radili sa ovom trupom Kristofer Vildon i Johan Koborg.

Igrači jedne od najznačajnijih savremenih baletskih kompanija trebalo je da nastupe u okviru 17. izdanja BFI prošle godine, ali je nastup otkazan praktično u poslednji čas zbog uvođenja mera protiv širenja koronavirusa. Tada je nakon predstave u Budimpešti turneja prekinuta i oni su se prvim avionom vratili u Njujork.

„Beogradski festival igre biće odskočna daska za ono za šta se spremamo, za povratak u naše redovne živote. I zato prilično dugujemo Beogradskom festivalu igre i hvala na tome iz dubine duše“, rekao je Danijel Ulbriht, prvak Njujork siti baleta pred dolazak u Srbiju u video-razgovoru sa beogradskim novinarima.

Beogradski festival igre zvanično počinje 23. marta predstavom „Normalno“ švajcarske trupe Alias, a 18. festivalsko izdanje potrajaće praktično cele godine, jer su neki od nastupa, među kojima je i dolazak kompanije Akrama Kana, već zakazane za jesen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar