Darko Bajić, Veljko Bulajić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; FoNet

Veljko Bulajić, legendarni filmski reditelj, bio je majstor filmskog spektakla i ispred i iza kamere, rekao je za naš portal režiser Darko Bajić povodom odlaska slavnog jugoslovenskog sineaste, koji je juče preminuo u 96. godini u Zagrebu.

U središtu Bulajićevog opusa trajno ostaju ratne drame i spektakli o Drugom svetskom ratu, među kojima su „Kozara“ (1962) koja je osvojila Veliku zlatnu arena za najbolji film, Zlatnu arenu za režiju i scenario, Zlatnu medalju na festivalu u Moskvi i „Bitka na Neretvi“ (1969) koja je bila nominovana za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma i bila je produkcijski vrhunac jugoslavenske kinematografije. I, kasnije, film „Veliki transport“ (1983).

– Njegov film “Bitka na Neretvi”, za koga je plakat nacrtao Pablo Pikaso, a koji je bio u nominaciji za Oskara, ostao je trajna slika i vremena i kinematografije Jugoslavije. A, njegova majstorska režija velikih masovnih scena spektakla ostavilo je trag u mnogim generacijama, pa i na mene kada sam režirao “Crnog bombardera” – dodao je Bajić.

Bitka na Neretvi MIlena Dravić i Oleg Vidov Foto: Promo

Bulajić je autor čiji su filmovi postigli uspehe i van granica Jugoslavije. Režirao je i čuvene filmove „Vlak bez voznog reda“, „Atentat u Sarajevu“, kao i dokumentarni dugometražni film „Skopje 63“, koji je prikazan na televizijama širom sveta i doneo mu prestižnu UNESCO nagradu Kalinga za „vrhunsko ostvarenje na području umetnosti i nauke“.

Bonus video: Dokumentarni film „Tišina“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare