Darko Bajić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovaj festival je svoje nadahnuće pronašao u bivšim jugoslovenskim festivalima na kojima su se susretale različitosti jednog kulturnog prostora, koji je izuzetno bogat i interesantan, kazao je Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE.

Trećeg dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, 17. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, na konferenciji za novinare govorili su Ognjen Sviličić, selektor glavnog takmičarskog programa 15. LIFFE-a, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Milica Tomović, rediteljka filma „Kelti“, i Dušan Zorić i Matija Gluščević, reditelji filma „Da li ste videli ovu ženu?“.

Ognjen Sviličić govorio je o svojim utiscima o ovogodišnjem izdanju festivala LIFFE.

Ognjen Sviličić Foto: Fadil Šarki

– Imam osjećaj da je ovo jedini festival u regiji koji zbilja poštuje autorsku ličnost redatelja, odnosno nas filmadžija. Mislim i da je jako bitno da se publici pruži prilika da pogleda filmove, do kojih inače ne mogu doći. Otvaranje je bilo na razini bilo kojeg festivala koji se odigrava u većim gradovima. Vidi se da grad voli festival, i da ljudi vole film. Mislim da ovaj festival ima budućnost i da će s godinama imati sve više i više gostiju – rekao je Sviličić.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, o konceptu LIFFE-a je rekao:

– Ovaj festival je svoje nadahnuće pronašao u bivšim jugoslovenskim festivalima na kojima su se susretale različitosti jednog kulturnog prostora, koji je izuzetno bogat i interesantan. Mi se nikada nismo rastajali i uvek smo sarađivali, tako da je nama to lako. Ali, suštinski, taj susret različitosti je davao kvalitet jugoslovenskoj kinematografiji, a sada daje kvalitet svim kinematografijama na ovom prostoru.

Darko Bajić Foto: Fadil Šarki

Darko Bajić je posebno najavio premijeru dokumentarnog filma Siniše Cvetića, „Film davne budućnosti“, zakazanu za 19. septembar u 17 časova u Bioskopu LKC. U ovom ostvarenju o svojim iskustvima snimanja filmova govore četvorica legendarnih reditelja: Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević, i Bora Drašković. Druga projekcija filma biće poslednjeg festivalskog dana u Narodnom pozorištu Leskovac, nakon ceremonije dodele nagrada.

Milica Tomović, rediteljka filma „Kelti“ prikazanog u selekciji „Divlji film“, ovom prilikom je drugi put gostovala na festivalu.

– Prvi put sam bila 2011. sa omnibus filmom „Oktobar“. Moram da priznam da se izmenio i postaje sve veći – sale su bolje i ima više selekcija. Kada god me neko dočeka sa osmehom i bude fin kao ovde, vrlo sam zadovoljna.

Milica Tomović Foto: Fadil Šarki

O filmu „Kelti“ ona je rekla:

– Nastao je iz želje da napravim niskobudžetni film sa puno glumaca. Setila sam se svog rođendana koji sam slavila 1993. i to mi je bilo zanimljivo kao okvir.

Na konferenciji za medije LIFFE-a govorili su i reditelji Dušan Zorić i Matija Gluščević, čiji je film „Da li ste videli ovu ženu?“ nedavno imao svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, u selekciji „Nedelja kritike“.

– Ovo je jedan iznenađujući film, koji će da vas odvede na neka različita mesta, i koji u toku svog trajanja menja žanrove – rekao je Zarić.

Matija Gluščević, Dušan Zorić Foto: Fadil Šarki

Četvrtog festivalskog dana, u nedelju 18. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: „Inventar“ slovenačkog reditelja Darka Sinka u 19 časova, i „Zbornica“ hrvatske rediteljke Sonje Tarokić (21h). U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film „Mrak“ Dušana Milića, koji se prikazuje u okviru selekcije „Divlji film“.

U pratećem programu festivala, u 17 časova u holu na prvom spratu LKC-a biće održana promocija knjige „Uvek ispočetka“ Aleksandra Đorđevića, a za 19 časova u bioskopu LKC-a zakazana je projekcija studentskih filmova iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Na LIFFE online platformi, četvrtog festivalskog dana publika će moći da prati konferenciju za novinare, festivalski podcast, kao i projekciju filma „Druga šansa“ Marije Džidževe u okviru selekcije „Makedonski film u fokusu“.

Bonus video: Lordan Zafranović svom novom filmu

Komentari

Svi komentari (0)