The Beatles Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Iako su postojale još dve sesije snimanja za album "Let It Be" u kojima je učestvovao samo jedan član Bitlsa, na današnji dan 1970. bilo je njihovo poslednje snimanje kao grupa - iako bez Džona Lenona.

Nakon što su prethodnog dana završili „I Me Mine“, Bitlsi su svu pažnju usmerili na pesmu Pola Makartnija „Let It Be“. Snimili su seriju snimaka osnovne numere 27 koja je postavljena 31. januara 1969.

Prvi koji je snimljen na današnji dan bio je deo bas gitare, pri čemu je Makartni zamenio Lenonov originalni napor na numeri četiri. Dve trube, dva trombona i tenor saksofon su snimili za pesmu pet od strane sešn muzičara, kao i Makartnijev klavirski deo između refrena i stihova. Makartni, njegova supruga Linda i Džordž Harison utrostručili su neke visoke harmonijske vokale.

Bitlsi Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ova numera je takođe sadržala gitarski solo snimljen 30. aprila 1969, koji je korišćen u singlu „Let It Be“. Na poslednjem snimku Harison je dodao glavnu gitaru, uključujući novi solo, na četvrtu numeru, zajedno sa Makartnijevim deliovima i dodatnim bubnjevima Ringo Stara. Ovaj solo možete čuti na albumu “Let It Be”.

Zatim su napravljena dva stereo miksa pesme. Glin Džons, koji je producirao mnoge snimke „Let It Be“, bio je prisutan na sesiji. Da bi sastavio svoju najnoviju verziju albuma „Get Back“, uzeo je nove mikseve „Let It Be“, zajedno sa trakom sa više numera „I Me Mine“ od prethodnog dana.

Podsetimo, poslednji uživo nastup Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona i Ringo Stara desio se 30. januara 1969. i to na krovu diskografske kuće „Epl“ u centru Londona.

Samo desetak dana pre toga Bitlsi su objavili deseti studijski album „Yellow Submarine“. I „liverpulske bube“ su imale želju da to proslave nekom svirkom. Na krovu su „izdržali“ samo 42 minuta… Zapravo, toliko im je bilo omogućeno da sviraju, dok nije došla policija, prekinuvši im nenajavljeni koncert.

U novembru prošle godine Bitlsi su objavili svoju „poslednju pesmu“. „Now And Then“ nastajala je 45 godina – od prvih taktova koje je napisao Džon Lenon 1978. godine, pesma je konačno završena prošle godine. Sva četiri Bitlsa se pojavljuju na snimku i to je posledlja pesma na kojoj su radili – Lenon, Makartni, Harison i Star.

Softverski sistem koji su razvili Piter Džekson i njegov tim, korišćen je tokom produkcije dokumentarnog serijala „Get Back“ o Bitlsima, konačno je otvorio put za razdvajanje Džonovog vokala od klavirske deonice. Zahvaljujući tome, originalni snimak je mogao da se oživi i da se na njemu radi iznova uz doprinose sva četiri „Bitlsa“. Prošle godine su ga u studiju završili ser Pol Makartni i Ringo Star. Džordž Harison se pojavljuje sa nekoliko delova ritam gitare koje je snimio 1995. godine, a producent Džajls Martin je dodao novi aranžman za gudače.

Bonus video: Džon Lenon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar