Dan četrnaesti film
Foto: Promo/Kinoteka

Restaurisana kopija filma "Dan četrnaesti", koji je Zdravko Velimirović snimio 1960. godine, prikazana je sinoć u dvorani "Bunjuel" u okviru oficijelnog programa Kanskog festivala, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke. 

Tačno pola veka nakon što je Velimirovićev film premijerno prikazan na Kroazeti kanska publika je ponovo gledala „Dan četrnaesti“ za koji je scenario napisao Borislav Pekić.

Publici su se pred projekciju filma u okviru programa „Kan klasik“ obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, sin reditelja Mladen Velimirović i Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke, koja je zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom omogućila ponovni, digitalno restaurisani život celovečernjeg igranog debija Zdravka Velimirovića.

Pantelić se zahvalio zvaničnicima festivala u Kanu, ukazavši na značaj ostvarenja koje je obeležilo početak takozvane zlatne ere jugoslovenskog filma. Uz naglasak na to da je „Dan četrnaesti“ kompletno restaurisan u Srpskom filmskom arhivu (Jugoslovenskoj kinoteci), Jugoslav Pantelić se posebno osvrnuo na izuzetne uloge koje su u tom ostvarenju, koje je producirao „Lovćen filma“ ostvarili Nikola Popović, Olga Spiridonović, Karlo Bulić, Mira Stupica, Rahela Ferari…

Foto: JK

Nakon „Skupljača perja“ Aleksandra Saše Petrovića i „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, čije su restaurisane kopije prikazane prethodnih godina, „Dan četrnaesti“ je treći film kojim se Jugoslovenska kinoteka predstavlja u prestižnom programu „Kan klasik“ na Kanskom filmskom festivalu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar