Almir Imširević Foto:Privatna arhiva

Dramski pisac Almir Imširević, dao je ostavku i napustio je žiri 38. izdanja Susreta pozorišta u Brčkom, jer ne želi da radi s Branislavom Lečićem. On je za Nova.rs izneo svoje viđenje svega što se dešavalo na festivalu.

– Desilo se, nažalost, ono što se lako moglo i trebalo izbjeći. Festival je mogao bez Branislava Lečića. Bivamo napadnuti svi mi koji smo znali da će on biti u žiriju, te se time navodno dokazuje naše nepoštenje i licemjerje, a ustvari – taj „argument“ je stvoren istom onom logikom kojom silovane žene prozivamo zbog „kasnog prijavljivanja nasilnika“.

Imširević dodaje da je u žiriju, kako je prvobitno obaviješten, trebalo da bude biti glumica Ljiljana Blagojević

– Do promjene je došlo desetak dana prije Susreta. Lečićevi medijski istupi počinju nakon toga, te se ja obraćam organizatorima i upozoravam šta će se desiti. Umjesto riješenja slijedi niz stravičnih izjava, napada na glumice, glumce, reditelja…

Almir Imširević sa celom situacijom povlači i političku paralelu.

– U zemlji gdje je član tročlanog predsjedništva Milorad Dodik, neko me pita zašto nisam odmah napustio tročlani žiri? Ko od nas treba da ode? Dodik, Lečić ili ja? I da, znam da gospodin Dodik ima papir kojim je „oslobođen svake krivice“. Mi se bavimo pozorištem, a tu su, svidjelo vam se ili ne, druga pravila. Klaudije pred Hamleta ne može staviti tek „potvrdu o nekažnjavanju“ – zaključuje dramski pisac iz Sarajeva.

Da podsetimo, i poslednja predstava na 38. susretu pozorišta u Brčkom, „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, odustala je od učešća u takmičarskom delu festivala.

bonus video: Jakov Amidžić o „Susretima pozorišta/kazališta“ u Brčkom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare