Marko Panajotović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nezavisna pozorišna scena u Srbiji suočava se sa brojnim problemima, a čini se, jedan od većih, je nepostojanje prostora u kojem predstave smeju da se održe.

Kritički osvrt na dešavanja u lokalnoj i široj zajednici, drugačiji i inovativan pristup, koji može da zaplaši svakoga ko se ućebio u državnoj instituciji, doveo je do neprepoznavanja umetnosti koja je proistekla iz pozorišta sa nezavisne scene. Kvalitet nezavisne pozorišne scene, dokazan više puta, posećenošću, gostovanjima na evropskim i svetskim festivalima i brojnim domaćim pozorišnim nagradama, ne dovodi do podrške od strane državnih institucija.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo iz tog razloga, Reflektor teatar zajedno sa Dorćol Platz-em je osmislio letnji pozorišni festival ,,Četvrtak pod Reflektorom”, kako bi pružio priliku pozorištima sa nezavisne pozorišne scene i podelio resurse koje ima, sa kolegama, jer su brojne beogradske predstave, koje beogradska publika nema gde da vidi.

Ovo je festival za koji ne postoji budžet i u potpunosti zavisi od prodaje karata, s toga, Reflektor teatar poziva građane da podržite nezavisnu pozorišnu scenu, koja je okrenuta upravo građanima i građankama Republike Srbije.

„Vidimo se svakog četvrtka, a i u po koji petak i nedelju, u Reflektor teatru. Podržimo nezavisnu pozorišnu scenu – svetlimo u mraku!“, navode iz ovog teatra.

Predstava „Kiseonik“, večeras od 21 čas

Predstava „Kiseonik“, Ivana Viripajeva je eksperimentalna drama koja se sastoji od 10 kompozicija. Ovu uzbudljivu predstavu je postavila rediteljka Milja Mazarak, a igraju je Sofija Mijatović i Miloš Lazarov. Ovom predstavom, glumica Sofija Mijatović na 4. Pozorišnom Kustendorfu osvojila je nagradu „Zlatni list“ za najbolju glumicu Festivala, a subotičanka Milja Mazarak osvojila je nagradu za najbolju režiju.

Rediteljka predstave je rekla da je Ivan Viripajev pred izvođenje jedne svoje predstave izjavio sledeće:

„Zajedno s glumcima zadovoljstvo nam je pozvati vas na naš – ne mogu da kažem predstavu, nego, pre će to biti jedan susret. Zadovoljstvo nam je, dakle, srdačno vas pozvati na susret, gde ćemo vam ispričati neke priče iz života ljudi. U stvarnosti ti ljudi nikada nisu postojali, ja sam ih izmislio. Ipak, želimo da saslušate te priče, jer su one vrlo lepe i dirljive, a osim toga, uvereni smo da je razgovor baš na takve teme u današnje vreme neobično važan.”

Ulaznice se mogu rezervisati putem telefona 060 300 888 6 (poziv, SMS) ili putem društvenih mreža Reflektor teatra, kao i kupiti na Tickets.rs prodajnim mestima i na blagajni Reflektor teatra svakog radnog dana od 10 do 17h, odnosno do početka predstave na dan izvođenja.

Ulaznice za organizovane grupe (škole, fakultete, preduzeća, organizacije, udruženja) možete rezervisati pozivom na telefon (+381) 060 300 888 6.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar