Flautista Ljubiša Jovanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Veljku Brboriću, Ljubiši Jovanoviću i Jeleni Ilić sinoć su u Kolarčevoj zadužbini uručene plakete Odbora Zadužbine za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2019/2020, saopšteno je iz Kolarca.

Svečanost, koja je bila planirana za 22. novembar prošle godine povodom obeležavanja 142 godine Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, odložena je, pa su tek sinoć uoči koncerta „Barok parti“ uručene plakete, dodaje se u saopštenju ove institucije.

Dobitnici plaketa su dr Veljko Brborić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim književnostima, mr Ljubiša Jovanović, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za duvačke instrumente, uža umetnička oblast Flauta, dok je mr Jelena Ilić dobitnica Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2019/2020.

Brborić je dugogodišnji saradnik Katedre za srpski jezik Centra za predavačku delatnost. Od 2007. godine član je Saveta ove katedre, a 2011. postaje i njen predsednik.
Publika u Kolarčevoj zadužbini prvi put je imala priliku da sluša njegovo predavanje 2004. godine u okviru ciklusa „O aktuelnim pitanjima srpskog pravopisa“, a zatim i u nizu drugih ciklusa koji su se bavili negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti.

Ljubiša Jovanović, stalni član Ansambla za novu muziku i trija Anima, osnivač i predsednik „Camerate Serbice“ i festivala „BUNT“, tokom karijere održao je više od 1.500 solističkih i kamernih koncerata, od toga oko sto na podijumu Kolarca, na svim značajnim festivalima u regionu, kao i širom sveta.

Nagrada Galerije Kolarčeve zadužbine dobila je umetnica Jelena Ilić za izložbu „Tu sam“, koja je održana od 2. do 15. jula 2020. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar