Naslovna strana novog Nina, Foto:Promo/NIN

I sav taj jad, sva ta patnja zbog čega? Ko je na kraju pobedio? Ratni profiteri, jedino oni rekla bih. A narod na svim stranama je stradao i patio. Sećanja na rat su se raslojila, ali žrtve nose sećanje, konflikt opstaje u glavama ljudi. Niko iz kruga moje porodice i prijatelja nije podržao taj rat, rekla je Branka Katić u intervjuu za novi broj NIN-a.

Odgovarajući na pitanje kako je na rat u bivšoj Jugoslaviji gledala pre 25 godina, kada je snimala film “Ubistvo sa predumišljajem”, melodramu čiji su junaci obeleženi ratom, a kako na taj turbulentni period naše istorije gleda danas, poznata glumica je odgovorila da se ništa nije promenilo u njenim razmišljanjima.

– I sada mislim da je rat na prostorima bivše Jugoslavije bio ogroman korak unazad, u tamu, destrukciju od koje se nismo još oporavili. Bio je poligon za tako stravične zločine da i danas ne umem da shvatim odakle je toliko zla isplivalo na površinu. Zašto je toliko nedužnih civila moralo da strada, kome je bilo u interesu da pokrene bratoubilački rat naroda koji vekovima žive zajedno? Ta fašistička i nacionalisticka ratnohuškačka retorika koja je arlaukala sa svih strana i danas je, nažalost tu – istakla je Branka Katić

Glumica, koja dugo sa suprugom i sinovima živi u Londonu, često je u svom rodnom gradu Beogradu.

– U Beogradu volim mnogo toga, ali me i mnogo toga brine. Na primer kvalitet vazduha je užasan, ne znam kako i zašto je došlo do tolikog zagađenja i šta ljudi nadležni za zaštitu životne sredine rade tim povodom. Da li vole svoju decu i da li misle na njihova pluća u razvoju i dugoročnim posledicama koje jedno tako veliko zagađenje može da proizvede? Da li se zna ko prodaje lignit na našem tržištu? Zašto je dopušteno da se ta pogubno nezdrava smesa koristi za grejanje? Šta je sa deponijom u Vinči? Gori li još uvek – rekla je između ostalog i dodala:

– I volela bih da sledeće idejno rešenje bilo kog trga, fontane ili novih zgrada dopadne nekome ko je stručan i nadaren pa ima više ukusa da napravi nešto lepo, što će se bolje uklopiti u postojeći izgled grada. Takođe, ta poplava šoping centara mi je sasvim nerazumljiva. Da li je moguće da su nam baš svi neophodni? Konzumerizam je još jedna od zaista pogubnih strasti savremenog drustva. Mene trenutno više interesuje oblast, koji nas uči kako iskoristiti što već postoji i smanjiti potrebe na ono što nam je zaista neophodn.

Osvrnula se i na napade poslanika Srpske napredne stranke na Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića.

– Iznošenje neutemeljenih i zlonamernih optužbi hora dežurnih patriota u Skupstini Srbije je sasvim neukusno i neprimereno. Jelisaveta Seka Sablic je fenomenalna glumica koja nam je svima dala toliko duše i radosti. Zasluzila je svu ljubav i poštovanje njenog izuzetnog opusa i velikog dara, nikako prozivku i optužbe poltrona. Izjava Dragana Bjelogrlića i tekst Gorana Markovića na odličan način sažimaju tu tematiku. Složni u ljubavi – Ne damo Seku! Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Kompletan intervju sa Brankom Katić možete pročitati u novom broju NIN-a koji je od četvrtka na kisocima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare