Milena Marković bi sjajno odigrala Nastasju Filipovnu iz „Idiota“. Ona je taj tip. Ali Nastasju Filipovnu ne shvataju ni Rogožin ni Miškin, rekao je za Nova.rs pisac i dramaturg Božo Koprivica, pričajući o knjizi „Deca“ Milene Marković, kojoj je sinoć u JDP-u svečano dodeljena NIN-ova nagrada.

– To je knjiga apsolutne iskrenosti, samo što iskrenost nije dovoljna. Ovo je privatna, autobiografska knjiga, ali veliki pisac, kao što je ona, uspela je da to privatno pretoči u sasvim nešto drugo.

Koprivica dodaje da je Milena u knjizi ostavila prostora za humor, kao svi veliki pisci.

– Ona svoju nesreću ne gura u kolicima ispred: ovo je moj alibi za sve, plakaćemo zajedno… Ona se smeje, ima ironijski odnos, kao što imaju Gogolj, Bernhard… Sad mi oni padaju na pamet – zaključuje nekadašnji predsednik NIN-ovog žirija koji je bio jedan od gostiju na jučerašnjoj svečanosti.

Obrazlažući zašto je roman “Deca” zaslužio NIN-ovu nagradu, član NIN-ovog žirija Ivan Milenković, je rekao da pobednička knjiga nije istinita samo zato što Milena Marković verno prenosi stvarnost.

– Ona je istinita zato što Milena tu stvarnost grabi, melje je jezikom kao vodeničkim točkom, potom je guta i oplođuje, da bi je izbacila iz svoje utrobe kao deo sopstvenog mesa.

Bonus video: Istoričar Predrag Marković o romanu sestre Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar