Prećutno zabranjeni reditelj Đurović ponovo radi u Beogradu

Kultura 01. okt. 202019:01 > 02. okt. 2020 00:16
Podeli:
Božidar Bobo Đurović, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Zvezdara teatru u novembru se očekuje premijera predstave "Berači snova" po tekstu Vladimira Đurđevića, a u režiji Božidara Đurovića. Čitajuće probe počele su u još martu, ali su prekinute zbog pandemije koronavirusa.

– Okupili smo se posle više od šest meseci i u predivnoj stvaralačkoj i kreativnoj, pravoj pozorišnoj atmosferi, nastavili rad. Reč je o veoma inspirativnom, zanimljivom i duhovitom komadu, sada već uveliko afirmisanog dramskog pisca Vladimira Đurđevića – kaže Božidar Bobo Đurović, koji se prihvatio režije ove predstave po pozivu Upravnog odbora Zvezdara teatra.

Komad prati život porodice koja pokušava da se obogati gajeći maline… Ipak, ispostaviće se da su maline samo milje iza kojeg se kriju mnogo važnije životne teme današnjice ispričane kroz zanimljive i duhovite likove.

Čitajuće probe za predstavu „Berači snova“ u Zvezdara teatru Foto: Beta/ZZE

– To je priča kako se na dušu i živote vredne seoske porodice prelamaju društveni događaji izazvani tranzicijom, promenom društvenog sistema i uspostavljanjem novih društvenih vrednosti, koliko te promene utiču na psihu i razmišljanje tih ljudi. Interesantno je njihovo prilagođavanje novim okolnostima koje je ujedno i tragično a u toj tragičnosti zna da bude veoma komično – objašnjava Đurović i dodaje da je uveren da rade veoma zanimljivu i komunikativnu predstavu.

Jedino što unosi neku zebnju, kako ističe, jeste ono što svaki građanin oseća, a to je strah kako će se razvijati epidemija u narednom periodu.

– Zvezdara teatar će poštovati preporučene mere kao i sva druga beogradska pozorišta. To je u ovom trenutku najracionalnije rešenje jer je zdravlje najvažnije. Publika će kao neodvojivi deo pozorišnog čina sigurno uživati u odličnim uslovima koje nudi ovaj teatar – priča prećutno zabranjeni reditelj Božidar Đurović, nekadašnji direktor Drame i upravnik Narodnog pozorišta koji je još zaposlen u ovoj kući, ali ne sme da režira.

Predstava „Berači snova“ su njegov povratak u prestonička pozorišta. Poslednji put je režirao 2011. godine sa Jiržijem Menclom operu „Zaljubljen u tri narandže“ u nacionalnom teatru. Inače, Đurović je u Zvezdara teatru na scenu postavio komad „Večera budala“ koja se igra već 13. sezonu.

Glumačku podelu „Berači snova“ čine Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović, Branislav Tomašević, Ivan Jevtović i Joakim Tasić. Scenograf je Geroslav Zarić, kostimograf Marina Vukasović Medenica a autor muzike Zoran Erić.

Biće to druga premijera u Zvezdara teatru nakon „Tri sorele“ Stevana Koprivice, koja je održana u februaru.

Komentari

Vaš komentar