Spomenik, despost Stefan Lazarević, Dorćol
Spomenik despotu Stefanu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Hrvatski pisac i novinar Boris Dežulović, koji je krajem prošle godine izazvao buru u srpskoj javnosti kada je Beograd okarakterisao kao kasabu, ponovo se oglasio i to povodom postavljanja spomenika despotu Stefanu Lazareviću.

„Da li je ko poslednjih dana video svu onu silnu beogradsku inteligenciju što je oči htela da mi iskopa kad sam rekao da se Beograd pretvorio u kasabu? Ovo je otprilike kvocijent te inteligencije. Laku noć Beograde i lepo spavaj“, napisao je Dežulović na svom Fejsbuk profilu, komentarišući spomenik postavljen ispred zgrade koja samo što se nije srušila.

Da li je ko poslednjih dana video svu onu silnu beogradsku inteligenciju što je oči htela da mi iskopa kad sam rekao da…

Posted by Boris Dežulović on Monday, April 19, 2021

Podsetimo, Dežulović je dao intervju za „Nedeljnik“ u kojem je, između ostalog, Beograd – grad čiji je nekad stanovnik bio, okarakterisao kao kasabu, odnosno „Dubai za siromašne i Jagodina za bogate“.

Kazao je i da glavni grad Srbije ne čine evropskom metropolom „čudovišni betonski hangari i lažni brončani baroni Minhauzeni koje gospodin zamenik selonačelnika vidi kao hrvatsku ljubomoru“.

„Blatnjava, tužna selendra koja izgleda kao da ju je snimio Radoš Bajić na metamfetaminima“, zaključio je tada Dežulović, čime je odmah navukao na sebe salve uvreda.

U polemiku o Beogradu i duhovnom statusu Beograđana, između ostalih, uključio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je na Fesjbuku poručio Dežuloviću da „niko od njega ne traži da voli Beograd, ali da će prestonica Srbije za njega uvek biti velegrad“.

„On Beograd iskreno mrzi, sa strašću Ežena de Rastinjaka koji u Balzakovom romanu ‘Čiča Gorio’ gleda sa uzvišice groblja na Pariz i uzvikuje: ‘A sada je na nas dvoje red!’“, rekao je, između ostalog, očigledno uvređeni zamenik gradonačelnika.

Ubrzo je usledio odgovor Dežulovića koji je na Fejsbuku napisao da „ovaj Goran Vesić, osim što je glup, ne pazi na času“, te da ga je, nakon Matoša i Ujevića, „uvalio u lektiru i kod Honoréa de Balzaca“.

Spomenik, despost Stefan Lazarević, Dorćol
Spomenik despotu Stefanu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Despot Stefan Lazarević dobio je proteklog vikenda spomenik na uglu istoimenog bulevara i Palmotićeve ulice u Beogradu. Spomenik je nastao po idejnom rešenju umetnika Svetomira Arsića Basare. Međutim, nadležni su izgleda zaboravili na spomen obeležje posvećeno despotu Stefanu Lazareviću već postoji od 1982. na Beogradskoj tvrđavi.

Postavljanje spomenika izazvalo je nezadovoljstvo građana koji su na Dorćolu protestovali želeći tako simbolično da ukažu na razmere razaranja grada.

„Mi imamo spomenik Goranu Vesiću. Ovo nije nikakav spomenik Despotu Stefanu Lazareviću, koji je zaslužio da ga se sećamo, koji je zaslužio da o njemu razgovaramo, ali ovo je bilbord SNS-u i jednom razaranju ovog grada koje vidimo na svakom ćošku“, rekao je tim povodom Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare